Wandelroute Hendrikzand

3.5 of 5 stars

Vanaf het startpunt Parkeerplaats Elspeterweg start de wandelroute Hendrikzand. Tijdens deze route loop je een rondje over een zeer glooiend stuk van de Veluwe. Ook loop je over een mooi stuk open heide gebied.

Route beschrijving

Vanaf het startpunt loop je direct het bos in over smalle kronkelige paden. Meteen merk je dat dit deel van de veluwe erg glooiend is. Het zijn geen enorme hoogtes, maar je gaat steeds een meter of 5 omhoog en omlaag.

Verderop voelde het voor mij alsof ik op het mountainbike pad liep. Het pad was duidelijk ingesleten door mountainbikes en ook leek het pad daar perfect voor aangelegd. Hier werdt dan ook veel gebruik van gemaakt. Ik ben op deze route dan ook meer mountainbikers tegen gekomen dan wandelaars.

Opzich is dat niet direct een probleem, maar omdat je niet ver vooruit kon kijken (door het glooiende landschap) moet je goed oppassen. Dit samen met het constante geluid van de snelweg zorgt er toch voor dat je minder relaxt loopt.

Verderop loop je een stuk van de snelweg af waardoor het ook direct een stuk rustiger wordt. Je loopt nu richting een mooi heide gebied. Hier aangekomen ben je over de helft. Op de duinen van dit heide gebied heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte natuur. Via rechte paden loop je vervolgens weer terug richting het startpunt

Route markering en paden

De gehele route is in één richting gemarkeerd met gele bordjes. Op de meeste plekken wordt de route duidelijke aangegeven, maar je moet wel goed op blijven letten dat je niet een bordje mist. Op sommige punten moet je namelijk een stuk vooruit kijken om het bordje te zien.

De route gaat vrijwel volledig over zandgrond. Hierdoor zal de route ook in zeer slechte weersomstandigheden relatief droog zijn. Het zandpad over het heidegebied is echter erg mul, wat dit deel van de route een stuk zwaarder maakt. Zoiezo is deze route zwaarder dan je zou verwachten. Je bent namelijk achter elkaar veel aan het klimmen en aan het dalen.

Route oordeel

Hoewel ik het pad en de omgeving echt prachtig vind, liep ik niet echt op mijn gemak. Als ik in de natuur loop hoor ik graag vooral de natuur, namelijk de vogels fluiten en de bladeren ristelen. Bij deze route hoorde ik voornamelijk de snelweg.

Daarnaast vond ik het aantal mountainbikers op deze route niet ideaal. Ik snap best dat ze hier fietsen, het is een prachtig parcours, maar het zou beter zijn als dit meer gescheiden wordt. Als wandelaar kan je niet echt relaxt lopen als je ieder moment aan de kant moet kunnen springen voor een mountainbike.

Mocht je deze route op een rustige maandag morgen gaan lopen met een koptelefoon op dan heb je het waarschijnlijk hartstikke naar je zin. Ga je echter naar deze route om op een zondag midden een ontspannend rondje te lopen, dan kom je waarschijnlijk teleurgesteld terug.

Score

Algemene beoordeling

3.5 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

2.5 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *