Wandelroute Elfbergen

4 of 5 stars

Vanaf het startpunt NatuurSchuur Gaasterland starten twee wandelroutes, namelijk:

Friesland staat bekend om practige meren lange rivieren en open weilanden. Deze twee wandelroutes laten een hele andere omgeving zien. Bij beide wandelroutes loop je door een oud en licht glooiend bos met veel zandgronden en dennenbomen.

De routes zijn wat betreft omgeving vergelijkbaar, daarom kun je de keuze tussen de twee routes heb beste maken op basis van de lengte. Ook kan je de twee routes achter elkaar lopen, ze gaan allebij namelijk een andere kant op.

In de rest van de routebeschrijving ga ik in meer detail in op Wandelroute Elfbergen van 6.5 km.

Routebeschrijving

Direct vanaf het startpunt sta je midden in de prachtige natuur. Achter de parkeerplaats kabbelt een beekje en in alle richtingen kan je verder het bos in lopen. Vanaf de parkeerplaats moet je eerst over de weg een stuk terug lopen.

Na een stukje over deze doodlopende weg gelopen te hebben ga je linksaf het bos in. Via slingerende paden kom je vervolgens weer uit op een rechte weg. Kort daarna ga je echter weer van de wegaf om een slingerend pad door het bos te volgen. Er zijn veel afslagen, dus houd goed de witte bordjes in de gaten.

Je loopt nu richting de Vijver van het Fonteinbos, dit is ook een mooie plek om een broodje te eten. Even verderop kom je nog langs een Oorlogsmonument voor twee verzetsstrijders van de tweede wereldoorlog.

Het laatste stuk loop je nog door een open weiland. Hier kan je de schapen zien grazen en heb je een mooi uitzicht over het gebied. Eenmaal hier voorbij kom je weer op de weg waar je begonnen bent. Deze weg loop je helemaal af langs de Sminkefeart. Je komt dan vezelf weer terech bij het startpunt.

Routemarkering

De gehele route wordt gemarkeerd met witte palen. De witte palen vallen goed op in het bos en daarom is de route eenvoudig te volgen zonder kaart.

In het begin is er wel een verwarrende situatie. Je kruist namelijk het dassepad wat wordt aangegeven door een witte paal met daarop een dassenkop. Deze palen lijken heel erg op de witte palen die je eerst volgt. Het is dus goed om te weten dat je niet de palen met de dassenkop moet volgen.

Wel of niet lopen?

Voor Friesland is dit een erg verassende route. Friesland bestaat voornamelijk uit open weilanden, meren en rivieren. Dit stuk natuur doet eigenlijk veel meer denken aan de veluwe. De afwisselendheid van het bos en de route in het algemeen maken deze route zeker een aanrader!

Score

Algemene beoordeling

4 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3.5 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *