Wandelroute Cultuurhistorie

4 of 5 stars

Midden in het bos op de Veluwe ligt Boshuis Drie waarvan de 8 kilometer lange wandelroute start. Tijdens deze route ga je door bossen en een klein stukje over de heide. Onderweg kom je ook grafheuvels, een schaapskooi en een onderduikershol tegen.

Routebeschrijving

Als het rustig is kan je voor de deur van Boshuis Drie parkeren. Als het drukker is dan kan het zijn dat je iets verderop parkeert, je loopt dan voorbij Boshuis Drie. Daarna wordt de route duidelijke aangegeven.

Je loopt nu eerst de lange laan af, waarbij je uiteindelijk in steeds rustigere delen van het bos komt. Blijf goed om je heen kijken, je neemt namelijk veel afslagen en je gaat slingeren door het bos heen. Dat maakt de route extra avontuurlijk.

Halverwege kom je bij een heidegebied. Hier heb je op verschillende plekken prachtig uitzicht over de weide omgeving. Hier heb je ook de schaapskooi, waar je goed iets kan eten en drinken, terwijl je geniet van het mooie uitzicht. Ook is er in het bezoekerscentrum allerlei informatie te vinden over de omgeving en de werkzaamheden rondom de schaapskooi.

Op de terugweg ga je wederom weer slingerend door het bos. Hier loop je ook langs een Onderduikershol waarin soldaten verscholen zaten in de tweede wereldoorlog. Met paaltjes is te zien waar het hol aangelegd was. Erg indrukwekkend!

Markering en paden

Dit deel van de veluwe is relatief zanderig waardoor deze route bijna altijd goed begaanbaar is. Dat is een van de voordelen van de Veluwe. Goede stevige schoenen zijn wel aan te raden omdat je sommige stukken over wortels loopt.

De gehele route is gemarkeerd met paarse pijlen. Zoals eerder aangegeven, zitten er veel afslagen in deze route. Deze afslagen zijn echter wel allemaal goed gemarkeerd. Maar het is wel van belang om goed je ogen open te houden.

Op een paar plekken staan er opeens geen paarse maar roze bordjes. Deze kan je gewoon volgen voor de route. Geen idee waarom, maar ik zie dit best vaak bij de routes van Staatsbosbeheer. Wellicht dat sommige boswachters kleurenblind zijn, of misschien zijn de paarse bordjes op šŸ˜Š.

Beoordeling

Al met al kan ik deze route zeker aanraden. De rust, het prachtige landschap en de historische bouwwerken maken deze route erg leuk! Ook is het een aanrader om wat te gaan drinken bij de schaapskooi.

Wat ik fijn vond aan deze route is dat het een relatief bochtig wandelpad is. Helaas heb je ook routes op de Veluwe, waarbij je een uur in een richting loopt. Dat vind ik altijd erg jammer, omdat dat toch uiteindelijk gaat vervelen.

Score

Algemene beoordeling

4 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

4.5 of 5 stars

Route markering

2.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *