Route het Veen

3.5 of 5 stars

Als je het Noordelijke deel van Kroondomein het Loo wilt verkennen, dan is de Parkeerplaats Oranjeweg een goed startpunt. Hier start namelijk de wandelroute Route het Veen van 2.2 kilometer. Tijdens deze wandelroute loop je een klein rondje door het bos en over een kleine heide. Bij het startpunt staat ook vaak een ijswagen, waardoor je na of voor je wandeling kan genieten van een lekker ijsje.

Routebeschrijving

De route start recht achter de ijswagen. Hier staat het eerste blauwe paaltje. De rest van de route wordt volledig gemarkeerd met blauwe paaltjes.

Het eerste deel van de route vind ik het mooist. Nadat je een klein stuk door het bos hebt gelopen loop je over een kleine heide vlakte. Door het hoogteverschil en het unieke landschap heb je haast het idee dat je in een ander land bent.

Nadat je het heuveltje hebt beklommen ga je dieper het bos in. Hier loop je een grote ronde over smalle en brede paden. Onderweg kom je ook nog langs een monument voor gevallen soldaten.

Parkeren

De parkeerplaats bij het startpunt is meestal erg druk, vooral als de ijskar er staat. Je kan ook verderop parkeren op deze plek, maar het is dan nog zeker één kilometer lopen naar het startpunt. Er staan bordjes dat je niet in de berm mag parkeren, dus dat zou ik niet riskeren. Ik had zelf geluk dat ik net het laatste plekje had.

Mocht je hier niet terecht kunnen, dan kun je doorrijden naar het Aardhuis. Hier is ook een korte route van circa 3 kilometer, genaamd Route Aardhuispark. Bij het Aardhuis kan je ook iets eten en drinken.

Beoordeling

Zoals ik al vaker heb gezegd is het Kroondomein een van mijn favoriet natuurgebieden, voornamelijk doordat het gebied zo groot en rustig is.

Dit deel van het Kroondomein is echter een stuk minder rustig. Door de ijswagen en de weg die dichtbij ligt zijn hier meer mensen op de been. Daar heb ik echter geen last van gehad en ik heb erg genoten van de route.

Het is wel belangrijk om te zeggen dat het grootste gedeelte van de route uit dicht bos bestaat. De mooie foto’s van de heide zijn helemaal aan het begin van de route.

De ijswagen

Ik ben zelf niet een enorme ijsfan, maar omdat het warm weer was heb ik toch een ijsje genomen. Ik moet zeggen dat ik het bijzonder lekker vond en de prijs viel mij ook mee. Dus ik kan het zeker aanraden!

Houd wel rekening met de openingstijden die aangegeven staan op de website van IJswagen Gortel.

Score

Algemene beoordeling

3.5 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3.5 of 5 stars

Route markering

3 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *