Rosandepad

5 of 5 stars

Wat een prachtige wandelroute is dit! Je zou bijna zeggen dat deze wandelroute is opgezet door een grote landelijke organisatie zoals Natuurmonumenten. De meeste klompenpaden gaan veelal langs weilanden en kleine dorpjes.

Het Rosandepad is echt uniek, tijdens deze wandeling waan je je bijna in het buitenland. Het heuvellandschap, de fraaie landhuizen en de watervallen maken deze route een van de mooiste van Nederland!

Routebeschrijving

Direct bij het startpunt sta je al in een mooie omgeving. Je start namelijk bij het Airborne Museum, wat het verhaal verteld over de strijd om Arnhem in de tweede wereldoorlog. Tijdens deze route kom je op verschillende plekken informatie tegen over deze zware strijd.

Vanaf het startpunt loop je allereerst richting de Hemelse Berg. Dit natuurgebied heeft behoorlijk veel hoogteverschil wat dit deel van de route erg zwaar maakt. Onderweg kom je langs de Oorsprongbeek en de Gielenbeek die zich een weg banen door dit heuvelachtige natuurgebied. Door het grote hoogteverschil zijn hier een aantal watervallen en stroomversnellingen te zien.

Vervolgens loop je door richting de Rosandepolder. Dit is een uiterwaard van de Neder-Rijn en is daardoor erg vlak. Doordat hier weinig bomen staan heb je goed uitzicht over het landschap. Vanaf de polder kan je ook goed zien hoeveel hoogteverschil er eigenlijk in het landschap ligt.

Eenmaal onder de imponerende spoorbrug door loop je verder richting het binnenland. Hier loop je nog langs een grote groep koeien en een recreatiestrand. Via de graanvelden loop je vervolgens door naar het Mariëndaal.

In dit natuurgebied kom je wederom langs een aantal watervallen en stroomversnellingen. Daarnaast loop je ook langs het majestueuze Landhuis van Mariendaal. Ook loop je door een donkere bomentunnel en beklim je een steile helling.

Via Oosterbeek loop je vervolgens weer terug naar het Airbonre Museum waar je gestart bent. Dit is niet het meest fraaie deel van de route, maar je hebt inmiddels al zoveel moois gezien dat dat niet zo’n probleem is.

Bereikbaarheid en parkeren

Deze route is uitstekend te bereiken met het OV aangezien de route langs station Oosterbeek loopt. Loop richting de Stationsweg om vanaf daar de route te starten.

Het officiële startpunt van deze route is bij het Airborne Museum. Als je echter aan komt rijden dan wordt er niet duidelijk aangegeven waar je kan parkeren. Hierbij een aantal opties:

Ook kun je ervoor kiezen om te starten bij een van de parkeerplaatsen die aangegeven worden op de downloadbare kaart. Een goede rustige parkeerplaats is bij het Airborne War Cemetery:

Tips

Deze wandelroute is uniek voor Nederland, daarom hier een aantal tips voor als je de route gaat lopen:

  • Begin op tijd aan de wandeling: hoewel 13 kilometer niet lang is voor een geoefende wandelaar is het toch verstandig om op tijd aan de route te beginnen. Je komt onderweg langs veel informatieborden en mooie uitkijkpunten. Als je hier in alle rust van wil genieten dan doe je er al met al een stuk langer over.
  • Trek goede stevige schoenen aan: de route is erg heuvelachtig en her en der bestaat het pad uit losliggende keien. Goede wandelschoenen zijn daarom geen overbodige luxe.
  • Download de klompenroutes app: de route wordt goed aangegeven met rode bordjes. Soms is het echter niet overal even duidelijk waar je precies heen moet. Als je de klompenroute app achter de hand houdt kun je nooit verdwalen!

Score

Algemene beoordeling

5 of 5 stars

Omgeving

5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

4 of 5 stars

Route markering

3 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *