Rondje Zuiderzeemuseum

Vanaf het startpunt Station Enkhuizen, starten twee wandelroutes, namelijk:

De routes zijn erg vergelijkbaar, omdat je op veel plekken over dezelfde paden loopt. Bij het Rondje Zuiderzeemuseum loop je echter langer door langs het water. Bij de Drommedarisroute sla je eerder af en ga je meer door het centrum. Beide routes zijn erg aan te raden.

Routebeschrijving

In deze routebeschrijving ga ik verder in op de route Rondje Zuiderzeemuseum. Dit is de gele route die in twee richtingen te lopen is.

Direct vanaf het startpunt sta je al midden in de oude stad Enkhuizen. Aan alle kanten kan je de rijke geschiedenis van de stad zien, zoals aan het oude stationsgebouw, de jachthaven en de oude huizen.

Vanaf het station loop je over de dijk richting de Drommedaris. Dit is één van de oude poorten van Enkhuizen. Deze dijk is vrijwel het hele jaar erg druk, aangezien het de mooiste weg van het station naar het centrum van Enkhuizen is. Ook meren hier veel zeil en motorboten aan die van het IJsselmeer komen.

Bij de Drommedaris loop je door een paar kleine steegjes naar de Wierdijk. De Wierdijk loop je helemaal af naar het Zuiderzeemuseum. Op de dijk heb je een prachtig uitzicht over het IJsselmeer en op een zonnige dag zal het een komen en gaan zijn van plezierjachten.

Vanaf de dijk heb je ook een mooi uitzicht over het Zuiderzeemuseum, waar een compleet dorp in oude stijl is nagebouwd. Deze route is daarom ook goed te combineren met een bezoek aan dit openluchtmuseum.

Via het Zuiderzeemuseum loop je door naar het strand van Enkhuizen. Hier zijn op zonnige dagen veel mensen aan het wind en kitesurfen. Je loopt vervolgens door langs het zwembad.

Bij het zwembad is de route helaas minder mooi, gelukkig loop je snel door naar de vestigingswallen van Enkhuizen. Terwijl je hier heen loopt kom je ook langs het Amusementspark Sprookjeswonderland en het stadspark. Beide leuk om gezien te hebben!

Lopend over de stadswallen loop je weer terug richting het spoor. De stadswallen zijn goed bewaard gebleven en ook de Koepoort staat nog volledig. Langs het spoor loop langs een aantal knusse straten terug naar het station. Hier loop je ook nog door het Snouck van Loosenpark. De mooie authentieke villa’s in dit park zijn heel goed bewaard gebleven en doen sprookjesachtig aan.

Wel of niet lopen?

Als je een echte natuurwandelaar bent dan is dit waarschijnlijk niet de route die je zoekt. Aan het begin van de route kan het erg druk zijn, maar ook over de stadswallen zal je niet helemaal rustig lopen.

Als je echter een wandelroute zoekt waarbij je veel geschiedenis meekrijgt dan is dit zeker een aanrader. Ook is deze route goed te combineren met een bezoek aan het centrum van Enkhuizen. Houd er wel rekening mee dat de meeste winkel niet op zondag open zijn.

Aan het begin van de route kan je ook nog iets eten en drinken terwijl je over het prachtige uitzicht van de haven kijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *