Drommedarisroute

3.5 of 5 stars

Vanaf het startpunt Station Enkhuizen, starten twee wandelroutes, namelijk:

De routes zijn erg vergelijkbaar, omdat je op veel plekken over dezelfde paden loopt. Bij het Rondje Zuiderzeemuseum loop je echter langer door langs het water. Bij de Drommedarisroute sla je eerder af en ga je meer door het centrum. Beide routes zijn erg aan te raden.

Routebeschrijving

In deze routebeschrijving ga ik verder in op de Drommedarisroute. Dit is de blauwe route die in twee richtingen te lopen is.

Direct vanaf het startpunt sta je al midden in de oude stad Enkhuizen. Aan alle kanten kan je de rijke geschiedenis van de stad zien, zoals aan het oude stationsgebouw, de jachthaven en de oude huizen.

Vanaf het station loop je over de dijk richting de Drommedaris. Dit is één van de oude poorten van Enkhuizen. Deze dijk is vrijwel het hele jaar erg druk, aangezien het de mooiste weg van het station naar het centrum van Enkhuizen is. Ook meren hier veel zeil en motorboten aan die van het IJsselmeer komen.

Bij de Drommedaris loop je door een paar kleine steegjes naar de Wierdijk. Op de dijk heb je een prachtig uitzicht over het IJsselmeer en op een zonnige dag zal het een komen en gaan zijn van plezierjachten.

Vanaf de Wierdijk loop je over de Compagniesbrug richting het centrum. Je loopt hier door de Westerstraat de lange winkelstraat in Enkhuizen. Daardoor is deze route goed te combineren met winkelen in Enkhuizen! Je bent nu ongeveer halverwege op de route, dus het kan ook leuk zijn om in het centrum iets te gaan eten en drinken.

Via het centrum loop je langs de Oude Gracht naar de stadswallen. Hier staan knusse renaissance huizen en kleine bruggetjes.

Lopend over de stadswallen loop je weer terug richting het spoor. De stadswallen zijn goed bewaard gebleven en ook de Koepoort staat nog volledig. Langs het spoor loop langs een aantal knusse straten terug naar het station. Hier loop je ook nog door het Snouck van Loosenpark. De mooie authentieke villa’s in dit park zijn heel goed bewaard gebleven en doen sprookjesachtig aan.

Wel of niet lopen?

Als je een echte natuurwandelaar bent dan is dit waarschijnlijk niet de route die je zoekt. Aan het begin van de route kan het erg druk zijn, maar ook door het centrum kan het erg druk zijn.

Houd je echter van stadswandelingen door oude steden, dan kan ik je deze route van harte aanraden. Enkhuizen is een prachtige kleine stad, waar heel veel geschiedenis goed bewaard is gebleven. Mocht je ook willen winkelen, houd er dan wel rekening mee dat de meeste winkels niet op zondag open zijn.

Score

Algemene beoordeling

3.5 of 5 stars

Omgeving

3.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

3 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *