Radboudroute

Vanaf het startpunt TOP Gemaal Lely starten drie wandelroutes, namelijk:

Alle drie de routes lopen door de prachtige plaats Medemblik. Voornamelijk de groote van het rondje is verschillend voor de 3 routes. De rest van deze routebeschrijving gaat over de Radboutroute, de langste van de 3 routes.

Routebeschrijving

Vanaf het startpunt loop je over de dijk aan de rand van Medemblik. Aan de ene kant zie je het uitgestrekte IJselmeer en aan de andere kant de oude gebouwen van Medemblik. Vooral het ouderwedse stadhuis en de voormalige stoomtrambaan zijn er mooi om te zien.

Verderop loop je door de Oosterhaven waar je uitzicht hebt op Kasteel Radboud. Wat een prachtig kasteel op een unieke plek.

De weg vervolgs zich langs de recreatiestranden van Medemblik. Op verschillende plekken heb je mooi uitzicht op het IJsselmeer. In de zomer zullen hier veel plezierjachten varen.

Langzamerhand ben je steeds verder van Medeblik vandaan gelopen. Uiteindelijk loop je een rondje over de weilanden weer terug. Dit deel van de route vond ik zelf minder indrukwekkend, maar met een snelle pas ben je er zo doorheen.

Zodra je weer terug bent in de bebouwde kom van Medemblik, loop je weer langs de grachten een rondje door het westerlijke gedeelte van deze stad. Hier kom je uiteindelijk uit aan de andere kant van de stad.

Over de dijk en langs Molen De Herder loop je weer terug richting naar de parkeerplaats.

Markering en paden

De gehele route is in twee richtingen gemarkeerd met groene pijlen. In de stad zijn de stickers soms op lantarenpalen geplakt waardoor je goed op moet letten. Ook zittens ze soms een stuk hoger of lager dan je in eerste instantie zou verwachten.

De meeste paden zijn verhard, maar sommige delen van de route kunnen erg drassig zijn. Een deel van het stuk langs het IJselmeer heb ik zelfs over moeten slaan omdat dit volledig overstroomt was, doordat het veel geregend heeft de afgelopen tijd. Waterdichte schoenen zijn een aanrader bij nat weer.

Beoordeling

Helaas kent deze regio van Noord-Holland nauwelijks bos. Daardoor is het voor de wandelaar soms zoeken waar je een mooie wandeling kan maken. Daarom raad ik meestal aan om langs het water te lopen in deze regio. Op en rondom de dijken is er meer natuur dan midden in het polderlandschap.

Door de gunstige ligging aan het water en het mooie centrum is deze route zeker een aanrader. Ik kan ook van harte aanraden om even door de winkelstraten van Medemblik te lopen. Het gezellige centrum is een mooie stop om bij te komen van de wandelroute.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *