Hoog en Laag

4.5 of 5 stars

Vanaf het startpunt Restaurant Het Berghuis starten drie wandelroutes, namelijk:

Alle drie de routes zijn erg de moeite waard! Welke route je ook kiest, je zult een prachtige wandeling maken over de Utrechtse Heuvelug. Het unieke van de Hoog en Laag route is dat deze zowel door de bergen (hoog) gaat als langs de polder (laag) gaat.

Routebeschrijving

Vanaf het startpunt zie je al direct hoe uniek dit gebied is. Je zit hier echt midden tussen de bossen in een bergachtig gebied. Je zou bijna denken dat je ergens in de Ardennen zit. Bij het startpunt staat ook meteen een replica van een grafheuvel, waarin je goed kan zien hoe de grafheuvels vroeger werden gemaakt.

De route vervolgt zich de berg op, de route heet immers niet voor niets Hoog en Laag. Bovenop de berg kan je bijkomen van de klim door op het informatiebord meer te leren over dit mooie natuurgebied.

We gaan vanaf dit punt weer langzaam naar beneden. Eerst kom je echter langs een mooi uitzichtpunt. Op dit punt staat ook een bankje, daarom is het een mooie plek om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht.

Als je eenmaal een flink stuk bent afgedaalt, kom je langs een oude boerderij en een bezoekerscentrum van Utrechts Landschap. Uiteindelijk kom je uit bij de Amerongsebovenpolder. Dit is een poldergebied dat aan de Nederrijn vast ligt.

Hier staat wederom weer een mooi uitzichtpunt, maar deze keer met een heel ander uitzicht. Je loopt hier langs de polder door het drassige landschap. Wat een verschil met het hoge gedeelte wat je eerst hebt gelopen.

Aan de rand van Elst steek je weer de weg over om weer richting het Amerongsebos te lopen. Dit deel vond ik zelf het minst mooi. Helaas loop je hier ook een stuk over de weg naar de parkeerplaats. Gelukkig is dit een relatief kort stuk van de route.

Markering en paden

De gehele route is gemarkeerd met paaltjes met daarop een blauwe streep. Op sommige stukken was de route echter wel onduidelijk. Gelukkig heb ik de route via een GPX bestand op mijn telefoon kunnen volgen. Dit bestand kun je bovenaan de pagina downloaden.

Het ‘hoge’ deel van de route zal altijd droog zijn, aangezien hier veel zandgrond is. Het lage deel van de route zal echter meestal nat zijn. Goede waterdichte schoenen zijn daarom het gehele jaar door een aanrader!

Parkeren

Bij het officiele startpunt van de route kun je parkeren, maar die parkeerplaats is niet heel groot. Omdat dit een populair bos is, kan het zijn dat je moet uitwijken naar een andere parkeerplaats. Ook is het bospad naar de parkeerplaats erg ongelijk.

Je kunt er ook voor kiezen op te parkeren bij de sportvelden je loopt hier namelijk met de route ook langs, dus je loopt geen meter extra hierdoor.

Beoordeling

Wat is de Utrechtse Heuvelrug toch een prachtig gebied. De combinatie van bergen en de polder maakt deze route echt uniek. Ik had zelf van te voren het idee dat het stuk langs de polder waarschijnlijk niet zo mooi was, maar ik zat er duidelijk naast.

Ik was blij verrast toen ik het uitkijkplatform zag en zelfs wilde paarden en koeien tegenkwam in de polder. Voor mij voelde het echt alsof ik even in het buitenland was!

Score

Algemene beoordeling

4.5 of 5 stars

Omgeving

4.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3.5 of 5 stars

Route markering

2 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *