Bergsepadroute

2.5 of 5 stars

In het oud-Hollandse dorp Ankeveen starten twee wandelroutes, namelijk:

De twee routes overlappen op een groot deel, het deel van de ankeveense plassen loop je bij beide routes. Bij de Dammerkaderoute loop je echter ook nog een stuk door het drogere binnenland.

In deze beschrijving ga ik in meer detail in op de Bersepadroute, de langere wandelroute van 9.7 kilometer. Deze route is samengevoegd met de route van natuurmonumenten die Wandelroute Ankeveense Plassen heette. De route is bijna volledig hetzelfde maar start vanaf Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek.

Route beschrijving

Deze route start in het centrum van het uitgestrekte dorp Ankeveen. Je loop hier eerst de hoofdweg door het dorp uit richting het noorden. Totdat je uitkomt bij een smal weggetje genaamd de Dammerkade. Het lijkt een beetje alsof het een privé weg is, maar dat is niet het geval.

Eenmaal verder op de Dammerkade laat je de drukte van het dorp achter je en wordt je omringt door natuur. Tussen de bomen door kan je aan beide kanten de meren in dit natuurgebied zien liggen. Helaas komt dit op de foto’s niet tot zijn recht, aangezien het erg mistig was.

Je loopt nu richting de Spiegelplas een groot meer waar je in de zomer veel bootjes kan zien varen. Om de spiegeplas zelf te zien moet je wel iets afwijken van de route. Je loopt nu langs een riviertje richting een kleine verzameling oude huizen.

Hier steek je vervolgens de brug over om via het Bergse Pad weer terug te lopen naar Ankeveen. Ook op de terugweg heb je op verschillende plekken weer een mooi uitzicht over de meren in dit prachtige natuurgebied.

Aangekomen bij Ankeveen loop je net voor de Gele Brug van Ankeveen het Verlengde Bergse Pad in. Langs de sloot en de weilanden loop je nu weer een stuk van het centrum van Ankeveen vandaan. Hier loop je vervolgens door het industrieterein van Ankeveen. Persoonlijk vond ik dit het minst mooie deel van de route.

Via de Stichtse Kade loop je weer terug richting het centrum van Ankeveen. Gelukkig wordt de omgeving hier al snel weer een stuk mooier en rustiger!

Route markering en paden

De gehele route wordt gemarkeerd door rode paaltjes en is eenvoudig te volgen. Alleen rondom Ankeveen moet je even goed opletten dat je de juiste afslagen neemt. Verder kan je eigenlijk zonder na te denken het rondje lopen.

Sommige delen van de route kunnen erg drassig worden. Hoge wandelschoenen of laarzen bij hevige regenval zijn geen overbodige luxe. Ook in de zomerperiode kan het hier erg lang drassig blijven.

Wel of niet lopen

In vergelijking met de kortere route (Dammerkaderoute 6 km) is deze route toch minder mooi. Vooral het stuk bij het industrieterein had ik graag willen overslaan. Het stuk bij de Ankeveensche Plassen maakt dat echter meer dan goed.

Mocht je kilometers willen maken dan kan ik deze route zeker aanraden. Wil je echter alleen de highlights van dit gebeid zien, dan is de Dammerkaderoute een betere keuze.

Score

Algemene beoordeling

2.5 of 5 stars

Omgeving

2.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

2.5 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *