Boswachterspad Cultuurroute ’t Leesten

Vanaf het Informatiecentrum ‘t Leesten starten de volgende wandelroutes:

Dit bezoekerscentrum ligt midden in de bossen, daardoor kan je in alle richtingen uitstekend wandelen. Ook is er een grote parkeerplaats waardoor je zelfs op drukke dagen hier goed terecht kunt.

In deze routebeschrijving ga ik in meer detail in op Boswachterspad Cultuurroute ’t Leesten van 5.7 km.

Routebeschrijving

Vanaf het startpunt loop je allereerst richting het eerste uitkijkpunt. Dit deel van het pad kan erg druk zijn aangezien alle routes hier starten. Bij het uitkijkpunt heb je een mooi overzicht over het heuvelachtige heidelandschap.

Vervolgens loop je door richting de grotere open heides. Hier kan het erg warm worden, daarom is het zeker aan te raden om voldoende water mee te nemen. Op een aantal plekken staan bankjes om van het uitzicht te genieten. Bij de kikkerpoel aan de rand van de heides kan je ook nog even afkoelen als de wind over de poel heen waait.

Verderop loop je door een bosrijk gebied me veel riviertjes. Deze rivieren werden in het verleden gebruikt om watermolens aan te drijven. Deze riviertjes steek je vervolgens over via kleine smalle bruggetjes.

Op de terugweg loop je voornamelijk door de bossen, ook kom je nog langs een aantal grafheuvels die gemaakt zijn in de steentijd. Als je tijd hebt dan is het zeker een aanrader om iets in het bezoekerscentrum te gaan drinken. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over het gebied.

Routemarkering en paden

De volledige route is duidelijk gemarkeerd met paarse bordjes. Op een plek stond er opeens een roze bordje dat je moet volgen. In mijn ervaring worden deze kleuren wel eens vaker door elkaar gehaald. Als je daar rekening mee houd dan zal je hier niet verkeerd lopen!

Het gehele pad is goed begaanbaar, doordat dit natuurgebied veel zandgrond heeft zul je ook geen last hebben van onkruid wat de weg versperd. Wel is deze route een stuk zwaarder om te lopen in de zomer door de hitte en het mulle zand. Goede schoenen zijn zeker een aanrader!

Wel of niet lopen?

Het is zeker waard om deze route te lopen! De meeste natuur rondom Apeldoorn is prachtig, maar dit gebied is uniek omdat het relatief heuvelachtig is. Dit in combinatie met de heide zorgt er voor dat je op verschillende plekken ver kan kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *