Wandelroute Vennen van Huis ter Heide

4 of 5 stars

Natuurmonumenten omschrijft deze wandelroute als een verborgen pareltje. Wat mij betreft is er inderdaad geen betere manier om deze route te beschrijven.

Als je naar deze route rijdt via Tilburg aan komt rijden, dan zie je eerst een grote vuilstort en een rioolwaterzuivering. Vervolgens rij je ook nog onder gigantische stroomkabels door en langs een vervallen parkeerplaats. Je zou zeggen dat dit niet veel goeds kan betekenen voor de wandelroute, maar je zal positief verast worden.

Routebeschrijving

Het eerste en laatste deel van de route is inderdaad niet heel spectaculair. De paden zijn hier lang en recht en op een stukje van de route moet je ook nog over de weg lopen. Ook doorkruisen de hoogspanningsmasten dit deel van het natuurgebied.

Hoe verder je door het natuurgebied loopt, hoe meer je deze beelden je achterlaat. Vanaf het eerste uitkijkpunt bij Plakkeven kan je goed zien hoe mooi dit natuurgebied eigenlijk is. Je komt langs nog veel meer uitkijkpunten, dus vergeet zeker niet je verrekijker mee te nemen.

Eenmaal onder de laatste hoogspanningsmast door begint het mooiste deel van de route. Op de heidevlakte liggen twee vennen, Moerven en Leikeven. Aan weerzijden van het gebied heb je uitkijkpunten waardoor je goed al het leven in het water kan bekijken.

Een andere highlight is het vlonderpad. Dit pad neemt je mee over een hoek van het Moerven, waardoor je goed de waterplanten en vogels kan bekijken.

Behalve vogels, zal je tijdens deze wandelroutes ook grote kuddes Schotse Hooglanders tegenkomen. Deze grote grazers houden het natuurgebied bij en zorgen dat de heide niet helemaal dichtgroeit. Op sommige plekken zal je van het pad af moeten wijken om voldoende afstand te houden.

Via de andere kante van het natuurgebied loop je terug richting de parkeerplaats. Hierdoor krijg je een goed beeld van de omvang van de vennen en de heide. Je loopt hier ook nog langs het Galgenven en de Vlindervennen waar nog een mooi uitkijkpunt is.

Wel of niet lopen?

Aan het begin van de route valt de route wat tegen, maar daardoor word je positief verrast als je aankomt bij het Moerven. Wat ik persoonlijk heel bijzonder vond was de grote kudde Schotse Hooglanders. Deze dieren worden vaker uitgezet, maar ik heb er nog nooit zoveel bij elkaar gezien.

Daarom kan ik de route van harte aanraden! Het eerste stuk loop je waarschijnlijk meer door, maar hoe dieper je in het natuurgebied komt, hoe meer er te zien is.

Parkeren en bereikbaarheid

In het boekje van natuurmonumenten wordt deze route betiteld als ‘’Leikeven en Vlonderpad Huis ter Heide’’. De route volgt hetzelfde pad, maar start op een iets andere plek, namelijk aan het kruispunt Splinderpad – Baan achter de Plakken. Hier is ook een kleine parkeerplek waar je eenvoudig naar de route kan lopen.

Score

Algemene beoordeling

4 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

4 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *