Wandelroute Noorderheide

4.5 of 5 stars

Tussen Elspeet en Vierhouten ligt de Noorderheide een groot natuurgebied dat zoals de naam al aangeeft voornamelijk uit heide bestaat. Dit glooiende en uitgestrekte heidegebied is een prachtige plek om een wandeling te maken. Tijdens deze wandeling van 7 km zie je een groot deel van dit mooie natuurgebied. 

Routebeschrijving 

Vanaf de kleine parkeerplaats waar de route start loop je het hek door de heide op. Op de heide lopen wilde zwijnen rond, daarom is het van belang dat je alert bent tijdens het lopen. Een wild zwijn zal niet zomaar naar mensen toe gaan, maar als ze zich bedreigt voelen kan het gevaarlijk worden. 

Via de heide loop je nu richting het bos. In dit bos staan een aantal aangelegde waterwerken bestaande uit goten en vijvers. Deze zijn in 1935 door een plaatselijke kunstenaar aangelegd. Ook zijn er een drietal piramides waar je langs loopt. 

Bij de laatste piramide is het op de borden niet heel duidelijk waar je heen moet. Je moet hier recht door langs de piramide waarna je vervolgens links afbuigt. Dit kleine stuk van het pad loop je zowel heen als terug. Hier ga je vervolgens rechtdoor waarbij je nog een lus door het bos maakt. 

Op de terugweg is het een stuk duidelijk waar je heen moet. Je loop hier nogmaals langs een aantal goten en vijvers die zijn aangelegd op de heide. Erg bijzonder omdat zo te zien! 

Via de laatste piramide loop je weer terug de open heidevlakte op. Hier komt nog een mooi smal paadje dat je langs de Tonnetjesdelle stuurt. Dit is een vijver die aangelegd is toen dit natuurgebied nog een landgoed was. Via het laatste stukje heide loop je vervolgens weer terug naar het startpunt. 

De parkeerplaats 

Toen ik zelf deze route ging lopen ben ik twee keer met de auto langs het startpunt gereden. Het is namelijk niet duidelijk aangegeven dat daar een wandelroute loopt. Daarom is het handig om rustig te rijden als je er bijna bent. Anders rijd je er zo voorbij zonder dat je het door hebt. 

Ook is het een zeer kleine parkeerplaats. Als iedereen netjes parkeert dan kunnen er maximaal 4 auto’s staan. Aan de overkant is ook nog plek, maar op een drukke dag kan het zijn dat deze allemaal vol zijn. Verderop heb je nog een startpunt met mooie routes, namelijk bij Parkeerplaats Veluwe Vierhouten. Mocht het dus hier vol zijn dan kun je ook daarheen rijden. 

Route markering 

De route wordt aangegeven door donkerblauwe paaltjes. Op sommige plekken worden de bordjes echter opeens paars. Dit is niet een andere route, maar duiden op dezelfde route. 

Als je ongeveer 1/3 van de route hebt gelopen is het niet echt duidelijk waar je heen moet. Als je naar achter kijkt dan zie je dat je naar rechts moet, maar dat klopt niet, dan sla je namelijk een deel van de route over. Je moet hier langs de laatste piramide de weg mee naar rechts volgen. Hier blijf je vervolgens rechtdoor lopen totdat je een paal met een blauw en oranje pijl tegenkomt. Vanaf dit punt is de route weer goed te volgen. 

Vanaf dit punt kun je ook de Wandelroute Bergelt lopen. Als je deze route loopt dan loop je ongeveer 6 kilometer extra. Dan moet je de oranje bordjes volgen totdat je weer uitkomt bij dit punt. Als je enkel de Noorderheide route wil lopen dan moet je blauw blijven volgen. 

Paden 

Vrijwel de gehele route bestaat uit brede paden, waar ook de auto’s van Staatsbosbeheer rijden. Enkel op het laatste stukje ga je over een kronkelig smal pad. Het deel over de heide kan mul worden in de zomer, goede wandelschoenen zijn daarom zeker aan te raden. 

Route beoordeling 

Zoals veel routes op de Veluwe is deze wandelroute zeer de moeite waard. De vergezichten over de heide, de bouwwerken van het voormalige landgoed en het rustige bos maken dit een zeer leuke route. Het voornaamste nadeel van deze route is de markering.  

Zelf ben ik op ongeveer 1/3 van de ongeveer 10 minuten bezig geweest om uit te zoeken waar we precies heen moesten. Ik hoop dat het met mijn routebeschrijving voor jou een stuk makkelijker wordt! 

Score

Algemene beoordeling

4.5 of 5 stars

Omgeving

4.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

4 of 5 stars

Route markering

2 of 5 stars

Over de scores

2 reacties op “Wandelroute Noorderheide”

  1. Inderdaad verwarrend bij de piramide met het infobord. Wij zijn naar rechts afgeslagen, terwijl we rechtdoor hadden moeten lopen (helaas deze review te laat gelezen). Waarom daar geen bordje met rechtdoor geplaatst daar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *