Wandelroute Gijsselterplassen

3.5 of 5 stars

Drenthe staat bekend om haar Nationale parken en uitgestrekte bossen. Hoewel de Gijsselterplassen geen nationaal park is, is het toch zeker de moeite waard. Al moet ik wel zeggen dat je bij deze route om de plassen loopt en niet flak er langs.

Let op: lees het stukje bereikbaarheid hieronder voordat je naar het startpunt reist.

Bereikbaarheid

Het startpunt van deze route is midden in het bos, zoals aangegeven met de coordinaten hierboven. De navigatie stuurt je echter over een weg die afgesloten is, vanaf daar is het nog een heel stuk lopen naar het startpunt.

Om bij het startpunt te komen kan je het beste eerst navigeren naar dit kruispunt (coordinaten: 52.7452754, 6.41871969). Als je vanuit het zuiden komt moet je rechtsaf slaan. Als je vanuit het noorden komt moet je linksaf slaan. Je moet het smalle weggetje in naast het fietspad.

Dit smalle weggetje rij je helemaal af totdat je uitkomt bij de parkeerplaats. Het weggetje is heel erg hobbelig, maar je mag hier wel rijden!

Mocht je er niet uitkomen, gebruik vanaf het kruispunt dan deze link. Hier staat Google maps ingesteld op wandelnavigatie, maar zoals eerder aangegeven je mag hier echt rijden aan het eind is namelijk de parkeerplaats.

Route omschrijving

De wandelroute start bij Boswachterij Ruinen. Hier is een klein veldje met een aantal picknicktafels waar je goed bij kan komen van de wandeling. Hier neem je het smalle pad het bos in om vervolgens de gele bordjes te volgen.

Bij deze route loop je eigenlijk een grote ronde rondom de Gijsselterplassen. Je loopt veelal over brede bospaden of ruiter paden langs het heidegebied met enkele vennen. Her en der kun je goed over de vlakte kijken om het natuurgebied in je op te nemen.

Dit bos is net zoals veel bossen in Drenthe erg rustig. Op de verschillende bankjes aan deze route kan je echt genieten van de geluiden uit het bos en het uitzicht.

Wel of niet lopen?

Als je in de buurt bent dan kan ik deze wandelroute zeker aanraden. De Gijsselterplassen is een prachtig natuurgebied en op verschillende plekken heb je mooi uitzicht.

Het is echter niet een heel afwisselende route. Je loopt namelijk de gehele route over brede paden gemaakt voor bosonderhoud of paarden. Echte wandelpaden zijn er in dit bos helaas niet.

Ook is het jammer dat je nergens echt dichtbij de heide of de Gijsselterkoelen komt. Het heidegebied is hermetisch afgesloten en aangezien er geen verhoging of uitkijktoren staat kan je moeilijk het gebied overzien. De overzichtsfoto’s heb ik genomen door op een paal te staan. Helaas zie je van het pad niet goed de wijdsheid van het gebied.

Score

Algemene beoordeling

3.5 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *