Wandelroute Bornia

4 of 5 stars
  • Lengte: 5.5 km
  • Type: lus
  • Routekleur: blauw
  • Adres: Traay 286, 3971 GX Driebergen-Rijsenburg, Nederland
  • Startpunt: Bornia
  • Beheerd door: Utrechts Landschap

Tijdens deze wandelroute loop je door het Bornia een dicht bos op de Utrechtse Heuvelrug. Daarnaast loop je ook naar Heidestein een groot stuk open heide waar je een prachtig uitzicht hebt. Ook kom je langs stuifduinen en een kleine vijfer.

Routebeschrijving

De route begint op de parkeerplaats van Bornia. Dit natuurgebied is tevens een losloopgebied voor honden, dus je zult hier veel mensen tegenkomen die de hond gaan uitlaten.

Het eerste deel van de route loop je over een recht pad richting de stuifduinen, dit deel van de route loop je zowel heen als terug. Je vervolgt de route langs de stuifduinen, dieper het bos in.

Je komt via brede paden vervolgens uit bij het begrazingsgebied. Ik heb zelf geen geen dieren gezien, maar wellicht dat je een grote grazer tegenkomt!

Dit deel van de route mogen overigens geen honden komen. Met een beetje creativiteit kun je de route afsnijden mocht je de route met een hond willen lopen. Maar dan mis je helaas wel het prachtige heidegebied verderop.

Al snel kom je uit bij het heidegebied Heidestein. Op de verschillende heuvels heb je een geweldig uitzicht over de heide.

Langs de heide vervolgt de route zicht weer langzamerhand weer richting het startpunt. Je komt hier ook nog langs een klein vijfertje, dit deel van de route kan drassig worden bij veel regenval.

Uiteindelijk kom je weer uit bij de stuifduinen. Deze moet je doorkruizen om weer terug te keren naar het starpunt. Dat is nog behoorlijk zwaar!

Markering en paden

De gehele route is gemarkeerd met een blauwe kleur. Zoals gebruikelijk bij de routes van het Utrechts Landschap worden de route aangegeven met een streep op een vierkant paaltje.

Er lopen ook andere routes door dit natuurgebied, namelijk de Wandelroute Heidestein. Ook staan er nog paaltjes met daarop een een blauw dakje. Dit is wellicht verwarrend, maar deze moet je dus niet volgen. Ik vermoed dat dit oude routes zijn, aangezien de routes niet op de website staan van Utrechts Landschap.

Het overgrote deel van deze route loop je over brede bosbeheerpaden. De paden zijn daarom vrij lang en recht, wat ik toch wel jammer vond. Verderop krijg je nog een klein stuk mooi slingerpad met wat hoogteverschil, maar helaas is dat van korte duur.

Beoordeling

Wat een prachtig natuurgebied is dit! In een korte route loop je door bossen, langs heide en door stuifduinen. Dat maakt de route zeer afwisselend en een echte aanrader.

Alleen de wandelpaden hadden iets afwisselender gemogen, maar de prachtige natuur maakt dat meer dan goed! Ik denk dat de foto’s voor zich spreken.

Score

Algemene beoordeling

4 of 5 stars

Omgeving

4.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3.5 of 5 stars

Route markering

2.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *