Vosbergenpad

4 of 5 stars
  • Lengte: 14 km
  • Type: lus
  • Routekleur: paars
  • Adres: Doctor Jan van Breemenlaan 2, 8191 LA Wapenveld, Nederland
  • Startpunt: Groot Stokkert
  • Beheerd door: Klompenpaden

De Klompenpaden zijn een van de meest diverse routes van Nederland. Dat komt omdat je tijdens deze routes niet alleen door bossen loopt, maar ook over weilanden en door dorpjes. Het Vosbergenpad past perfect in dit rijtje en is een aanrader als je opzoek bent naar een zeer afwisselende route.

Beschrijving

De route is in twee richtingen gemarkeerd. Ik heb de route met de klok mee gelopen, daarom wordt de route ook als zodanig beschreven.

Het startpunt van de route is bij ECR Groot Stokkert, dit is een voormalig revalidatiecentrum midden in het bos. De laatste keer dat ik hier was, werden hier Oekrainsche vluchtelingen opgevangen. Maar de parkeerplaats is vrij toegangkelijk.

Vanaf het startpunt loop je door de bossen richting heidegebied Tonnenberg. Dit is meteen één van de highlights van de route. Op verschillende plekken heb je een prachtig uitzicht over dit mooie heidegebied. Ook heb je op verschillende plekken bankjes om even tot rust te komen van het eerste deel van de route.

Verderop loop je weer richting Heerde door een statige wijk. Aan de andere kant van Heerde loop je een rondje om Kasteel Vosbergen. Wat een prachtig kasteel op een unieke plek!

Langs het Appeldoornse kanaal loop je nu vanuit Heerde richting het kleine dorpje Hoorn. Hier kom je langs het ‘’Barrel Atelier’’. Hier worden allerlij verschillende producten die te maken hebben met tonnen verkocht, leuk om even naar binnen te lopen als het open is.

Door de weilanden loop je nu weer richting het startpunt. In totaal heb je 14 kilometer gelopen.

Markering en paden

De gehele route wordt gemarkeerd met paarse stickers met daarop een klomp. In principe is het overal goed aangegeven, maar omdat de stickers relatief klein zijn en soms op onverwachtse plekken worden geplakt is het soms flink zoeken.

Gelukkig kun je ook de app van Klompenpaden gebruiken, mocht je verdwaald zijn. Er is ook een mogelijkheid om de hele route te volgen via de app, bij mij werkt die functie echter niet goed. Na een aantal kilometer liep de app vast. Maar om even te kijken waar je heen moet werkt het prima!

De paden zijn erg afwisselend, van mulle zandpaden, tot blubberige bospaden. Ook loop je sommige delen over het asfalt. Gelukkig loop je bijna niet over de weg. De enige stukken waar je over de weg loopt, is het gelukkig relatief rustig.

Beoordeling

Hoe de klompenpaden zijn hangt altijd erg af van de omgeving. In poldergebieden zijn de klompenpaden vaak minder spectaculair omdat je hier vaak kilometers langwerpige weilanden ziet. Hier loop je dan ook vaak kilometers als maar rechtdoor.

Dit deel van Gelderland heeft echter een rijke historie wat leid tot een speels landschap. Tijdens de wandelroute ga je daarom over hele afwisselende paden door afwisselende gebieden. Wat ik het leuke van deze routes vind is dat je ook vaak over kleine smalle buurtpaadjes gaat, wat echt een avontuurlijk gevoel geeft.

Wat mij betreft is dit een van de mooiste klompenpaden in de regio, dus ik kan deze van harte aanraden!

Score

Algemene beoordeling

4 of 5 stars

Omgeving

4 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3.5 of 5 stars

Route markering

2.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *