Uiterdijkroute

2 of 5 stars

Vanaf het startpunt TOP Schellinkhout starten twee wandelroutes. Het startpunt ligt aan een recreatiestrand en kan daardoor in de zomer erg druk worden. De twee wandelroutes zijn:

Deze twee routes zijn erg verschillend. De Schellinkhoutroute gaat voornamelijk door het binnenland over locale wegen. Ook ga je een groot stuk door een woonwijk. De Uiterdijkroute gaat meeer langs het Markermeer. In het binnenland loop je voornamelijk over boeren graspaden terug.

Route beschrijving

De route wordt in twee richtingen aangegeven. Ik heb de route echter tegen de klok in gelopen, daardoor wordt deze route ook op die manier beschreven.

Vanaf het startpunt sta je vrijwel meteen op het recreatiestrand. Dit recreatiestrand loop je helemaal af totdat je niet verder kan. Hier ga je verder over de dijkweg. Je loopt nu richting De Nek. Een put waar veel klei is gewonnen voor de versterking van de dijken. Op de dijk heb je een prachtig uitzicht op zowel het binnenland als het Markermeer.

Je loopt deze dijk helemaal af totdat je bij kraaienburg bent aangekomen. Hier ga je de dijk af het binnenland in. Hier loop je over een boeren weg, die in de winter erg blubberig kan worden. Ook is het erg hobbelig, dus goede schoenen zijn zeker een aanrader.

Via Schellinkhout loop je vervolgens weer terug richting het startpunt. Je loopt ook langs het dorpshuis waar je iets kan eten en drinken. Mocht je de wandelroute lang genoeg vinden dan kun je vanaf dit punt makkelijk terug naar het startpunt, je loopt er namelijk praktisch langs.

De route vervolgt zich echter over de Zuiderdijk. Deze dijk loop je af totdat je bij de grote molen komt. Deze molen heeft jaren de polder droogegepompt. Een nieuw gemaal heeft echter dit zware werk inmiddels overgenomen.

Net voorbij de molen ga je weer de dijk af de graslanden door. Hier loop je eerst langs de sloot richting het Markermeer. Vervolgens loop je langs het Markermeer weer terug naar het startpunt.

Markering en paden

Deze route wordt gemarkeerd door blauwe pijltjes en is in twee richtingen te volgen. In principe staat overall waar je af moet slaan een paaltje. Maar soms staan de paaltjes verborgen in het hoge gras of achter een bord. Blijf daarom goed om je heen kijken. Eventuel kan je ook het GPX bestand gebruiken om te navigeren. Deze is beschikbaar op de website van Wandelnetwerk Noordholland.

De paden zijn erg afwisselen. Op sommige delen loop je over een asfvalt weg en op andere delen loop je door het hoge gras. Goede schoenen zijn aan te raden aangezien de boeren paadjes erg drassig kunnen worden.

Wel of niet lopen?

Mocht je het niet erg vinden om ook stukken over de weg te lopen dan kan ik deze route zeker aanraden. Je loopt een heel stuk over de dijk waardoor je een prachtig uitzicht hebt. De stukken die je binnendoor loopt zijn ook erg mooi en rustig.

Score

Algemene beoordeling

2 of 5 stars

Omgeving

3 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

2 of 5 stars

Route markering

2 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *