Schellingwouderoute

3.5 of 5 stars

Wat een prachtige route is dit. Net buiten het drukke Amsterdam ligt het pittoreske Durgerdam een dorp wat van oudsher opgebouwd is aan een dijk. De haven van Durgerdam ligt zomers helemaal vol met passanten die genieten van deze mooie plek dichtbij onze hoofdstad.

Let op: deze route is gedeeltelijk gesloten tijdens het broeiseizoen (15 maart-15 juni).

Routebeschrijving

Het startpunt van deze route ligt net iets buiten Durgerdam. Via de Durgerdammerdijk loop je je Durgerdam in. Aan de rechterkant staan de oude dijkhuizen en aan de linkerkant zie je het Buiten-IJ. Verderop loop je langs de haven van Durgerdam, het is hier leuk om even de dijk af te lopen zodat je dichter bij het water loopt.

Even voorbij de haven steek je een klein steegje door. Vanaf dit punt loop je weer langzaam Durgerdam uit. Je loopt nog langs een klein recreatiestrandje. Op het uiterste puntje van de Durgerdammerdijk heb je een mooi uitzicht over de Skyline van Amsterdam. Het is echt uniek om dit te zien vanaf zo’n klein dorpje.

Vanaf de dijk stap je de Durgerdammerdijk af om vervolgens via het binnenland terug te lopen. Je loopt hier over een smal vlonderpad tussen het riet door. Doordat de vlonders ongeveer een halve meter van de grond zijn aangelegd heb je een mooi uitzicht over het gebied. Aan weerzijde van het pad zijn weilanden waar je soms wel honderden vogels kan tellen.

Via smalle paadjes loop je weer richting het centrum van Durgerdam. Je loopt hier ook nog langs de Kerk van Durgerdam en de Moosbrug. Eenmaal aangekomen bij de Durgerdammerdijk loop je weer dezelfde route terug. Nu zie je het gebied weer van een hele andere kant.

Route paden en markering

De route wordt in twee richtingen gemarkeerd met blauwe pijltjes. Zoals bij de meeste routes van Wandelroutenetwerk Noord-Holland is deze route niet overal duidelijk aangegeven. Bij deze route maakt dat gelukkig niet uit omdat je het eerste stuk alleen maar de Durgerdammerdijk hoeft te volgen. Daardoor is navigeren met het kaartje ook geen probleem!

Over de Durgerdammerdijk loop je over verharde paden. De stenen liggen echter wel redelijk ongelijk, dus goede schoenen zijn zeker aan te raden. Het stuk door de polder is onverhard en kan bij nat weer drassig worden. Dit deel van de route was ook minder goed begaanbaar, her en der moest ik een weg banen tussen de bramenstruiken en brandnetels door.

Wel of niet lopen?

De wandelroutes van Wandelroutenetwerk Noord-Holland zijn heel verschillend. Sommige vallen tegen terwijl andere heel mooi zijn, daarom probeer ik altijd mijn verwachtingen een beetje te temperen. Deze route heeft mij echter positief verrast. De omgeving is prachtig en het vlonderpad tussen de weilanden door maakt de route ook nog eens avontuurlijk. Daarom kan ik deze route van harte aanbevelen!

Score

Algemene beoordeling

3.5 of 5 stars

Omgeving

3.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

2 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *