Paddenpad

Aan de rand van het kleine dorpje Wapenveld start de Klompenroute Paddenpad. Zoals we gewent zijn van klompenroutes ga je met deze route zowel door de bossen als over het platteland. Ook loop je stukken door het dorp Wapenveld heen.

Route omschrijving

De route start niet direct bij Pannenkoekhuis ‘t Mussennest, vanaf deze plek loop je namelijk eerst een stukje om bij het officiele startpunt te komen. Dat is niet echt een mooi stuk om te lopen, maar gelukkig is het maar 2 á 300 meter.

Je kan de route in twee richtingen volgen. Je kan eerst langs het kanaal lopen, of het kanaal oversteken om daar de route te starten. Ik heb zelf het kanaal overgestoken om daar de route te starten, zo wordt de route daarom ook omschreven.

De route start hier op rustige boerenlandweg genaamd Ellenhoorn, waarbij je langs verschillende boerderijen en een boerencamping loopt. Verderop loop je nog door het bos Klooster Hulsbergen.

De route vervolgt zicht over de dijken rondom Wapenveld. Hier loop je nog langs een gemaal met een oud bakhuis er naast. Het deel over de dijk is relatief lang en recht. Je loopt hier zeker 30 minuten één en de zelfde kant op. Gelukkig heb je wel een mooi uitzicht over de uiterwaarden van de IJssel en de weilanden van het binnenland.

Verderop gaat de route slingerend door de rand van Wapenveld heen. Je kan hier goed zien, dat het dorp is ontstaan als een groep boerderijen die dicht bij elkaar zijn gebouwt. De oude boerderijen en huizen zijn prachtig om te zien.

Het laatste deel van de route, is het mooist. Je loop heir door Landgoed Petrea wat onderdeel is van de Veluwe. Hier loop je ook nog een stuk over de heide. Op het hoogste punt heb je een mooi uitzicht over het gebied.

Door het bos en langs het Appeldoornsch Kanaal loop je weer terug richting het startpunt. Vanaf het startpunt is het weer het zelfde stuk terug lopen naar de parkeerplaats.

Markering en paden

De gehele route is gemarkeerd met blauwe stikkers met daarop een klomp. Helaas zijn de stickers van de klompenroutes soms lastig te zien, omdat ze op van alles en nogwat worden geplakt. Verkeersborden, lantaarnpalen en paaltjes worden allemaal gebruikt om de route aan te geven. Dat maakt het soms best zoeken waar je heen moet.

Mijn tip is daarom om de app van Klompenpaden te downloaden. Ik heb bij deze route een aantal keer de app er bij moeten pakken om te zien waar ik heen moest.

De paden zijn zeer afwisselend. Sommige stukken loop je over asfalt of tegels, maar over de heide ga je over mul zand. Langs de dijk ga je ook nog door een drassig weiland, daarom zijn goede waterdichte schoenen een aanrader.

Beoordeling

Als ik deze route route in één woord moet samenvatten dan zou ik daar het woord ‘’afwisselend’’ gebruiken. Niet alleen zijn de paden afwisselend, maar ook de omgeving waar je loopt. Sommige delen van de route zijn prachtig terwijl andere delen van de route relatief saai zijn.

Het deel dat over Landgoed Petrea en Klooster Hulsbergen gaat is erg de moeite waard. Het lange deel over de dijk en sommige stukken door het Wapenveld waren minder indrukwekkend.

Ik vond dat zelf niet zo’n probleem, omdat ik het soms ook lekker vind om flink door te lopen, zonder veel om je heen te kijken en foto’s te maken. Daarnaast had ik goed gezelschap bij mij, dus eigenlijk hadden wij de 13 kilometer zo gelopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *