Oranje paaltjesroute Oranjekom

4.5 of 5 stars

Vanaf het startpunt Oranjekom starten 2 wandelroutes, namelijk:

Beide routes zijn erg de moeite waard en overlappen gedeeltelijk op het begin.

Route beschrijving

Vanaf de parkeerplaats loop je over het brede klinkerpad door het hek. Om dit gebied staat een groot hek aangezien dit natuurgebied rijk is aan herten, vossen en andere wilde dieren. Onderweg heb ik zelf ook nog herten gespot!

Vanaf het klinkerpad kun je al snel kiezen om het vlonderpad richting het bezoekerscentrum te nemen. Dit kan ik van harte aanraden, niet alleen het vlonderpad is heel mooi, maar ook het bezoekerscentrum is erg de moeite waard!

De route over het klinkerpad vervolgt zich langs de Oranjekom, dit is het meertje dat je aan je rechterhand ziet. Ook kom je hier verschillende waterwerken tegen. De Amsterdamse Waterleidingduinen worden namelijk gebruikt om water uit de rivier te zuiveren, zodat het geschikt is om te drinken. Onderweg kan je op verschillende plekken zien en lezen hoe dit gebeurt, erg interessant.

Slingerend door de bossen loop je langzamerhand steeds verder van het startpunt af. Op sommige plekken loop je langs sloten die gegraven zijn voor de waterzuivering en op andere plekken loop je over bergachtige duinen.

Verderop maakt het duinbos langzamerhand plek voor open duinvlakte. Hier kom je ook nog langs een vliegermonument, een jachthutje en een vogeleiland.

Langs het Noordoosterkanaal loop je nu weer richting Oranjekom, maar hier kom je aan de andere kant uit. Nu loop je recht langs het bezoekerscentrum, neem zeker even de tijd om een kijkje te nemen!

Markering en paden

De gehele route is duidelijk gemarkeerd met paaltjes met daarop een oranje markering. Daardoor is de route ook zonder GPX bestand te lopen. Mocht je toch graag willen weten hoe de route loopt, dan kun je het GPX bestand hierboven downloaden.

Het eerste deel van de route gaat over het brede klinkerpad. Ik was bang dat de hele route over dit soort paden ging, maar ik werd positief verrast. Hoe verder je van het startpunt komt, hoe avontuurlijker de paden worden. Op sommige stukken ga je ook aardig omhoog en omlaag.

Parkeren en toegang

Voor zowel parkeren als toegang tot de Amsterdamse Waterleidingduinen moet je betalen. De prijzen zijn:

  • €1,50 voor toegang (dagkaart) per persoon
  • €2,00 voor parkeren per dag

Normaal gesproken ben ik er niet voor om toegangsgeld te vragen voor een natuurgebied. Ik ben namelijk van mening dat de natuur toegankelijk moet zijn voor iedereen. Maar ik vind de prijzen van de Amsterdamse Waterleidingduinen erg schappelijk.

Bezoekerscentrum

Via het vlonderpad kom je uit bij het bezoekerscentrum. In het bezoekerscentrum kun je terecht voor wandelkaarten en informatie over dit mooie gebied. Het bezoekerscentrum is een oud pompgebouw, waardoor je helemaal terug gaat in de tijd. Ook is hier veel informatie te vinden over de wilde dieren die hier leven en hoe de filtersysteem van de Amsterdamse Waterleidingduinen werkt.

Ook kun je hier voor een schappelijk bedrag van 50 cent koffie, thee en chocolademelk pakken. Erg fijn om hier op te warmen in de winter. Ook is hier een toillet aanwezig.

Beoordeling

Ik heb al veel foto’s voorbij zien komen van de Amsterdamse Waterleiding Duinen, met daarop wilde dieren. Maar meestal zitten de dieren goed verstopt overdag. Gelukkig heb ik op het eind van de dag toch nog edelherten gespot, dat was echt een mooie ervaring!

Niet alleen het wild maakt deze route de moeite waard, maar ook de bijzondere natuur en de waterwerken maken deze route echt een aanrader. Voor mij was het een aardig stuk rijden, maar ik ben toch blij dat ik er geweest ben!

Score

Algemene beoordeling

4.5 of 5 stars

Omgeving

4.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

4.5 of 5 stars

Route markering

5 of 5 stars

Over de scores


Tim van Rooijen

Al vanaf jongs af aan ben ik gek op de natuur en ronddwalen door de bossen. Het liefst loop ik elke keer een andere route, omdat het dan avontuurlijk blijft. Daardoor weet je nooit wat je onderweg precies tegen gaat komen. Omdat ik het zelf steeds lastiger vond om een nieuwe wandelroute te vinden, heb ik deze website opgericht. Meer informatie…


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *