Onrustroute

2 of 5 stars

Hoewel ik niet weet hoe de naam van deze route tot stand is gekomen, moet ik zeggen dat het goed bij deze route past. Bij deze route loop je namelijk een rondje om knooppunt Naarden. In eerste instantie zou je zeggen dat dit geen mooi gebied is om te wandelen, toch ben ik positief verast door de route.

Route beschrijving

De gehele route is in twee richtingen gemarkeerd, maar aangezien ik de route met de klok mee heb gelopen wordt deze route ook zo omschreven.

Vanaf het startpunt loop je eerst naar het bezoekerscentrum aan het Naardermeer. Vanaf het bezoekerscentrum loop je de gehele lengte van het Naardermeer en het Groote Meer af. Op verschillende plekken heb je prachtige vergezichten over de meren in dit mooie natuurgebied.

Eenmaal voorbij de meren ga je richting Muiderberg. Hier ga je doormiddel van tunnels en bruggen over de snelweg en de spoorlijn. Dit gedeelt van de route doet inderdaad de naam van de route eer aan. Gelukkig is dit maar een klein deel van de route.

Via de Googweg loop je nu Muiderberg in. Je bent nu ongeveer halverwege, dus hier kun je goed pauzeren onder genot van een kop koffie in een van de horeca gelegenheden in het dorp.

Langs het strand aan het IJmeer loop je richting Naarden. Hier kom je ook nog langs het Naarderbos dat bijzonder veel hoogteverschil kent omdat het op een oude afvalberg ligt.

Via de buitenwijken van Naarden loop je naar Naarden Vesting. Hier loop je een stuk over de buitenste verdedigings wallen aan de westelijke kant. Wat een indrukwekkend bouwerk is deze vesting!

Het laatste stuk je loop je door de andere kant van Naarden. Zodra je van de vestingswallen bent is het nog ongeveer 20 minuten lopen naar het startpunt.

Markering en paden

In principe is de gehele route is gemarkeerd met zwarte pijlen. Op de meeste plekken is de route prima te volgen, maar her en der had ik de app van Wandelnetwerk Noord-Holland nodig om de juiste afslag te vinden. Mijn tip is om deze app altijd achter de hand te houden als je routes van dit routenetwerk gaat lopen.

Het probleem is dat de stickers soms lastig te zien zijn, vooral in de stad waar heel veel borden zijn en veel andere stickers worden geplakt.

Tijdens deze route loop je veel over asfalt en verharde paden, maar ook over grasvelden en onverharde paden. Goede waterdichte hoge schoenen zijn absoluut een aanrader. Sommige delen van de route zijn erg drasserig en loop je door de blubber. Je wilt niet 16 kilometer met natte voeten lopen al helemaal als het koud is.

Beoordeling

Als je op zoek bent naar rust, dan is het wellicht niet verstandig om een route te gaan lopen die de onrustroute heet. In dit deel van Noord Holland liggen veel verkeersknooppunten dus eigenlijk de gehele route hoor je auto’s treinen en ander zwaar materieel.

Ik had mij daar zelf op ingesteld en heb daarom alsnog erg genoten van de route. Je loopt langs een aantal prachtige plekjes, dus het is niet alsof je alleen maar langs de snelweg loopt. Als je echter de rust van de Veluwe gewent bent, dan is dit wel andere koek.

Als je een lange avontuurlijke wandeling wil maken, waar je ook stukken flink kunt doorlopen, dan kan ik deze route van harte aanraden!

Score

Algemene beoordeling

2 of 5 stars

Omgeving

2 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

2.5 of 5 stars

Route markering

3 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *