Naardermeerroute

2.5 of 5 stars

Bij deze wandelroute loop je een grote ronde om een verzameling meren naast Naarden. De grotere meren heten Groote Meer, Veertigmorgen, Wijde-of Bovenste Blik en het Naardermeer waar deze route naar vernoemd is.

De omgeving rondom de meren bestaat groot en deels uit nat weidelandschap. Her en der wisseld de weide zicht af door stukken bos.

Route beschrijving

De route start bij Fort Uitermeer, hier is een ruime parkeerplaats en een Paviljoen waar goed iets kan eten en drinken. Vanaf het fort loop je eerst richting de meren door de weides. De grond is hier erg drassig en ongelijk, goed opletten dus!

Kleine delen van de route gaat over de weg en een deel over het voetpad. Ook loop je op sommige plekken over smalle vlonders omdat de grond hier enorm drassig kan zijn. Je loopt nu richting Naarden en Bussem. In de verte kan je de twee dorpen al zien liggen.

Bij Naarden loop je richting het bezoekerscentrum. Hier kan je goed bijkomen onder het genot van een hapje en een drankje. De weg vervolgt zich langs de Meerkade. Hier kom je een stuk dichter bij het water waardoor je op sommigge plekken van mooie vergezichten over het water kan genieten. Ook kom je langs verschillende vogelkijkhutten.

Met een grote boog loop je om het Groote Meer. Op de terugweg loop je wederom door de weides, hier kunnen tevens ook koeien lopen, maar je kan merken dat die gewend zijn aan wandelaars. Je loopt nu weer richting Fort Uitermeer.

Markering en paden

De gehele route wordt in twee richtingen gemarkeerd met blauwe pijltjes. Let goed op dat je de blauwe pijlen met de witte pijlen blijft volgen. Op de route kom je ook andere blauwe pijltjes tegen. Op een plek wijzen die je echter de verkeerde kant op. Houd de App van Wandelnetwerk Noord-Holland bij de hand mocht je twijfelen over de route.

Delen van deze route kunnen enorm drassig zijn. Trek daarom goede waterdichte wandelschoenen aan, ook in de zomer! Het pad is erg afwisselend. Van smalle bospaden tot brede wegen. Gelukkig loop je op een paar kleine stukken na niet over een drukke weg.

Wel of niet lopen?

Als je graag een lang stuk flink wil door lopen om je hoofd leeg te maken dan kan ik deze route van harte aanraden. Zoek je echter een toeristische route met veel highlights dan kan je beter een andere route kiezen.

Hoewel je op deze route veel mooie stukken tegenkomt worden deze mooie stukken ook afgewisseld door redelijk eentonige weilanden. Op sommige stukken is het pad ook lang erg lang en recht.

Deze route is trouwens voornamelijk aan te raden bij mooi (windstil) weer. Ik heb deze route gelopen bij een winterse dag met veel wind. Er is bij deze route bijna geen beschutting, daardoor wordt je heel snel koud als het hard waait.

Score

Algemene beoordeling

2.5 of 5 stars

Omgeving

3.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

2 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *