Liniepad Abcoude

2.5 of 5 stars

Vanaf het station in Abcoude kan je het Liniepad volgen waarbij je langs de Nauwe Gein en een aantal forten loopt. Voor mensen die liever met de auto gaan, zijn er voldoende parkeerplekken, zowel bij het station als op het nabijgelegen industrieterrein de Hollandse Kade.

Routebeschrijving

Vanaf het station loop je eerst langs het spoor over het Broekerpad en over de Jan Swinkelsbrug. Hier volg je vervolgens de Nauwe Gein en loop je over een rustige dijkweg weg (Gein Zuid). Via deze weg loop je langs de twee batterijen van Gein, die aan weerzijde van het water staan. De wallen van deze baterijen zijn nog goed in het weiland te zien.

Je vervolgt de weg richting Fort Nigtevecht. Je loopt hier eerst over de Liniedijk, een dijk die vanaf de batterijen van Gein naar Fort Nigtevecht loopt. Het pad op deze dijk is niet verhard, daarom is het verstandig om goede wandelschoenen aan te trekken.

Helaas kan je niet heel dicht bij het imponerende fort komen, je kan er echter wel omheen lopen. Ook kan je dicht bij de Nevenbatterij van Fort Nigtevecht komen. Hierdoor kan je toch nog de geschiedenis van dit gebied van dichtbij bekijken.

Op de terugweg loop je weer dezelfde weg terug, deze keer loop je echter aan de andere kan van het water. Ook hier loop je over een rustige dijkweg (Gein-Noord).

Voordat je teruggaat naar het station, stuurt de route je nog langs het gezellige maar kleine centrum van Abcoude. Op de oude ophaalbrug kan je goed zien hoe dicht de huizen om de Nauwe Gein zijn gebouwd.

Vervolgens loop je door naar Fort bij Abcoude, dit fort is wel toegankelijk. Het is zeker de moeite waard om hier even rond te kijken en over de muren van het fort te lopen, al voelt het wel erg verlaten aan. Vanaf het fort loop je weer richting het Station via de langs.

Wel of niet lopen?

Hoewel ik dit een leuke wandeling vindt zou ik deze route niet aan iedereen aanraden. Het grootste deel van de route loop je over dijkweggetjes. Hoewel het niet druk is, zal je toch af en toe de kant in moeten voor auto’s. Vervolgens ga je bij de Liniedijk juist over onverharde modderige graspaden, waardoor je wel stevige schoenen moet aantrekken.

Aangezien je hier midden in de polder loopt, is er vrijwel de gehele route geen boom te bekennen. Dit is in principe niet erg, maar wel lastig als je onderweg moet plassen, aangezien dat nergens beschut kan. Daarom raad ik je aan om onderweg even iets te drinken bij Anna Haen in Abcoude, zodat je daar ook even naar het toilet kan.

Voor getrainde wandelaars is dit wel een leuke en unieke route, doordat je langs de verschillende Forten loopt krijg je een goed overzicht van de Stelling van Amsterdam. Ook is Abcoude een leuk dorp met veel historie.

Score

Algemene beoordeling

2.5 of 5 stars

Omgeving

3.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

1.5 of 5 stars

Route markering

4 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *