Lemelerberg – Oranje

4.5 of 5 stars

Vanaf het startpunt Lemelerberg starten 4 wandelroutes namelijk:

Dit startpunt is bij uitstek een goede plek om een wandeling te starten. Het ligt namelijk midden in het natuurgebied Lemelerberg. Ook kan je voor of na je wandeling genieten van een hapje en een drankje in Theehuis De Lemelerberg.

Alle 4 de wandelroutes gaan door dit prachtige natuurgebied, in deze routebeschrijving ga ik in meer detail in op korste route die met oranje pijlen wordt gemarkeerd.

Route beschrijving

De route is in twee richtingen te lopen. Je kunt eerst richting de leeuw lopen of linksom naar beneden lopen. Ik heb de route linksom gelopen en beschrijf de route daarom ook in deze volgorde.

Het eerste stuk van de wandelroute loop je gedeeltelijk over het mindervaldepad. Je loopt hier langzaam de Lemelerberg af. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de paarse heide. Hier staan ook veel bankjes om van het uitzicht te kunnen genieten.

Verderop ga je meer de bebossing in. Her en der maakt het bos weer plaats voor jonge heide. Langzamerhand verdwijnt de begroeiing op de grond en kom je in een open bosgebied. In de herfst moet je hier goed kijken waar je heen moet. Het pad wordt namelijk onzichtbaar onder de bladeren. Let daarom goed op de paaltjes!

Je hebt nu vrijwel de hele tijd naar beneden gelopen de Lemmelerberg af. De terugweg bestaat daardoor voornamelijk uit klimmen. Dat is nog best zwaar in het mulle zand! In de zomer zal dit extra zwaar voelen aangezien de open heide veel warmte vast houd.

Eenmaal boven kom je weer in een meer beschut gebied. Ook loop je langs een aantal afwaterings kanalen van de lemelerberg. Net voor het startpunt loop je nog langs De Leeuw. Een indrukwekkend standbeeld bovenop een uitkijkpost. Hier heb je een mooi uitzicht over een deel van het gebied.

Markering en paden

De paden zijn heel afwisselend. Het eerste stuk loop je over een bestraat pad. Maar hoe dieper je het bos in gaat hoe meer het smalle bospaadjes worden met veel uitstekende boomwortels. Ook is er een stuk waar je door mul zand loopt. Goede wandelschoenen zijn daarom zeker geen overbodige luxe! Zelfs voor deze korte wandelroute.

De route wordt in beide richtingen duidelijk gemarkeerd met oranje paaltjes. Mocht je toch verdwalen dan kun je altijd het GPX bestand van de route beheerder gebruiken om weer terug op de route te komen.

Wel of niet lopen?

Wat een prachtige route is dit! Het is absoluut de moeite waard om een keer te lopen. Tijdens deze korte route zie je de highlights van het natuurgebied en op verschillende plekken heb je een prachtig uitzicht over de heide.

Score

Algemene beoordeling

4.5 of 5 stars

Omgeving

4.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

4 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *