Kuinre – Rood

Wauw wat is het Kuinderbos prachtig! Aangezien ik midden in Flevoland woon wandel ik regelmatig in de polder. Deze route heeft mij enorm verwast. De hoogteverschillen, geschiedenis en afwisseling in het bos is iets wat je nergens anders in Flevoland hebt.

Routebeschrijving

Het startpunt van deze route ligt aan de rand van Kuinre wat net in Overijssel ligt. Tijdens deze route loop je echter het grootste deel door de Noordoostpolder van Flevoland. De route is eventueel ook te starten bij Parkeerplaats Hopweg. Het is dan wel iets lastiger om het begin te vinden aangezien de route achter de parkeerplaats start.

Eenmaal in het Kuinrebos loop je eerst een groot deel dezelfde route als de blauwe route. Je loopt hier meteen een steile helling op. Dat is erg bijzonder in het vlakke Flevolandschap. Net zoals Urk en Schokland was dit deel van de Flevopolder altijd al boven de zeespiegel. Voorheen stond hier een burcht en verderop is de oude haven van Kuinre. Op beide plekken is deze geschiedenis nog te zien aan de hand van reconstructies.

Je steekt vervolgens het water over om dieper het Kuinderbos in te lopen. De kronkelige paden maken nu langzamerhand plaats voor rechte lange lanen. Je loopt via deze lange lanen naar de Oude haven. Hier is een reconstructie van een dijk en een aanlegsteiger gemaakt.

Je vervolgt de route door het laatste kleine stukje bos van deze route. Vanaf dit deel wordt de route redelijk eentonig. Om terug naar het startpunt te gaan loop je namelijk over een dijkweg waar ook auto’s en tractoren rijden. Hoewel het een rustige weg is loopt dit toch minder prettig. Daarnaast is het ongeveer een half uur alleen maar rechtdoor lopen met constant hetzelfde uitzicht.

Net voordat je terug bent bij het startpunt loop je nog langs de haven van Kuinre. Met een beetje geluk gaat er nog een boot door de sluizen!

Route markering en paden

De gehele route is gemarkeerd met rode pijlen. Hoewel het bijna overal goed staat aangegeven is het toch fijn om het GPX-bestand achter de hand te houden. Deze kan je downloaden van de website van de route beheerder.

Wel of niet lopen?

De eerste deel van de route is echt prachtig en enorm verassend. Het tweede deel wordt al een stuk eentoniger omdat het bos langzaamaan wat eentoniger wordt. Ook worden de paden steeds rechter. Toch is dit nog steeds een prettig stuk om te lopen. Voornamelijk het laatste deel vond ik niet zo leuk om te lopen. De lange rechte weg is toch aan de saaie kant. Hoewel je wel ver om je heen kunt kijken, moet je ook goed opletten of er geen auto’s of tractoren aankomen.

Mocht je dit vervelend vinden dan kan ik de blauwe route aanraden. Deze route gaat enkel door het mooiste deel van het Kuinderbos, maar is daardoor wel maar 3.2 km. Bij deze route loop je ook nog langs de reconstructie van de Burcht van Kuinre.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *