Ketelmeer – Blauw

2.5 of 5 stars

Vanaf het startpunt Ketelmeer starten twee routes, een blauwe route van 5.8 km en een oranje route van 9.4 km. De oranje route overlapt met een groot deel van de blauwe route, bij de oranje route loop je echter nog een groter rondje er achteraan.

Startpunt

Ik ben zelf niet van het officiele startpunt gestart, omdat je daar niet kon parkeren. Waar je wel makkelijk kan parkeren is onder de eposante Eilandbrug. Mocht je ook daar willen starten kan kun je deze link gebruiken om er heen te navigeren.

Routebeschrijving

Vanaf de brug heb je al een prachtig uitzicht over het water en de weide omgeving. Ik waande mij hier in een heel ander land. De schaal van alles lijkt hier veel groter te zijn, heel bijzonder!

Via het fietspad over de dijk loop je richting het Ketelmeer. Helaas zijn er geen mooie vergezichten over het ketelmeer, er liggen namelijk als een delta nog een groot aantal eilanden voor. Toch is dit stuk erg mooi om te lopen. Omdat je ver van de beschaving af bent, hoor je hier ook niets anders dan de wind en de meeuwen.

Verderop gaat het fietspad van de dijk af en loop je langs de weilanden richting de Observatietoren van Jan Nap. Helaas is deze gesloten omdat die niet meer veilig is. De toren wordt echter weer gerepareerd als er voldoende geld is ingezameld.

Vanaf de uitkijktoren loop je het binnenland in. Je bent nu ongeveer op de helft van de route. Via de boeren weggetjes loop je weer terug naar het startpunt. Onderweg passeer je veel verschillende boerderijen.

Markering en paden

Deze route is gemarkeerd met blauwe pijlen, maar op veel plekken ontbraken de pijlen of was het niet duidelijk waar je heen moest. Mijn tip is daarom om het GPX bestand van de route beheerder te downloaden! Die kan je dan in een GPX viewer op een smartphone bekijken.

De gehele route is verhard met asfalt of betonplaten. Dus inprincipe is de route rolstoel en kinderwagen vriendelijk. Toch, zou ik met een rolstoel of kinderwagen niet deze route gaan lopen. Het stuk over de boerenweggetjes moet je af en toe de graskant instappen om auto’s voorbij te laten. Met een rolstoel of kinderwagen is dat natuurlijk niet prettig.

Beoordeling

Ik ben erg verdeeld over deze route. Het eerste stuk van de route vond ik erg leuk om te lopen. Het stuk over de dijk is erg mooi en het is een mooie plek om uit te waaien. Je hoofd leegmaken dat kan perfect op deze plek!

De terugweg was echter minder spectaculair en eigenlijk zelfs aan de saaie kant. Gelukkig is het niet een lange doorgaande weg, maar toch is het altijd minder leuk om over dit soort wegen te lopen.

Als je een mooi rondje zoekt om je hoofd leeg te wandelen, dan is dit een goed rondje. Zoek je echter een mooie natuurroute, dan kun je beter even verder zoeken!

Score

Algemene beoordeling

2.5 of 5 stars

Omgeving

3 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

2 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *