Watertorenweg – Oranje

3.5 of 5 stars

De watertorenweg net buiten Harderwijk is het startpunt voor een mooie wandelroute. Ook kan je hier mountainbiken en een trimparcours lopen. Vanaf de Watertorenweg starten 4 wandelroutes, namelijk:

Bij de laatste 3 routes verken je voornamelijk het oostelijke deel van het bos. Bij de Oranje route loop je een rondje door het westelijke gedeelte. De rest van deze routebeschrijving gaat enkel over de Oranje route.

Routebeschrijving

Het eerste stuk loop je over de Watertoren weg verder van de provinciale weg af. Hier sla je vervolgens af langs de natuurspeeltuinen. Vervolgens loop je een kleine lus door het Oostelijke gedeelte van dit bos. Hier stuurt de route je zigzaggend door het bos.

Verderop kom je langs een groot gebouw van Vitens. Dit deel van de Veluwe wordt namelijk gebruikt als waterwingebied, her en der zie je daarom een aantal eikpunten in het bos staan. Ook kom je onderweg nog langs een mooie oude watertoren.

Her en der kom je langs mooie open heide. Hier zijn bomen gekapt voor de grote stroomkabels die bovenlangs komen. Een bijzonder gezicht zo tussendoor!

Je loopt nu een grote lus om het Bouw en Infrapark heen. Hier loop je ook nog een stuk langs de snelweg, waardoor er relatief veel herrie is. Ook moet je verderop bij het Van der Valk hotel nog een stuk over het drukke fietspad lopen. Dit deel was daarom ook een stuk minder leuk.

Markering en paden

De gehele route is gemarkeerd met Oranje pijltjes. De route is in twee richtingen gemarkeerd, dus je zou het ook andersom kunnen lopen. Omdat het eerste stuk minder leuk is, zou ik dat ook aanraden, dan behoud je het mooiste stuk voor het laatst!

Doordat de ondergrond relatief zanderig is zal het hier bijna nooit drassig worden. Ook is het zand niet heel mul in de zomer. Je kunt dus gewoon confortabele schoenen aan doen. Bergschoenen zijn niet echt nodig.

Parkeren

Op mooie zonnige dagen kan het parkeerterein erg druk zijn. Aangezien hier ook twee mountainbike routes starten, kan het zijn dat je verder door moet rijden naar achteren. Om de route op te pakken moet je echter wel eerst een stuk terug lopen.

Deze route is eventueel ook te starten vanaf het Transferium. Je loopt dan echter wel een klein stukje extra, om van en naar de parkeerplaats te komen.

Routebeoordeling

Ik ben een beetje verdeeld over deze route. Het eerste deel van de route is echt prachtig, maar als je eenmaal dichter bij de snelweg komt en langs het Bouw en Infra Park loopt wordt de route toch minder mooi. Dit stuk heb ik dan ook een heel stuk sneller gelopen dan het eerste deel.

Mocht je de andere routes in de buurt al eens gelopen hebben, dan kan ik deze route wel aanraden. Als je hier echter nog niet eerder bent geweest, dan zou ik een van de andere 3 routes van hierboven aanraden. Bij de groene route loop je ook nog een stuk over de heide, dus dat is zeker een aanrader!

Score

Algemene beoordeling

3.5 of 5 stars

Omgeving

3.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

3 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *