Aetsveldroute

2.5 of 5 stars

Dichtbij het centrum bij Fort Ossenmarkt starten 4 wandelroutes, die ieder een ander deel van de stad en regio van Weesp verkennen:

In deze routebeschrijving ga ik in meer detail in op de langste van de 4 routes, namelijk de Aertsveldroute.

Routebeschrijving

De route is in twee richtingen te lopen. Je kan eerst langs de vecht lopen, of eerst door Weesp. Ik heb de route met de klok mee gelopen, waarbij je eerst langs de vecht loopt, daarom wordt de route ook als zodanig beschreven.

Vanaf het startpunt van de route zie je direct al de rijke historie van dit gebied. De vecht was een strategische rivier, waardoor er veel forten en bunkers zijn gebouwd in de regio. Tijdens deze route loop je ook langs een aantal van deze forten.

Bij het eerste stuk van de route loop je over de dijk langs de vecht. Je loopt nu richting Fort Uitmeer. Dit fort lijkt heel er op het fort bij het startpunt, maar ligt meer beschut tussen de bossen. De route stuurt je met een bocht om het fort heen, dus het is leuk om even de bossen door te steken om het fort van dichtbij te bekijken.

De route vervolgt zicht aan de overkant van de Vecht. Hier kom je langs fort Hinderdam. Dit fort ligt echter erg beschut tussen de bomen, waardoor je er zo langs zou lopen als je niet weet waar je moet kijken.

Bij fort Hinderdam loop je vanaf de rivier zo de weilanden in. Hier is het niet heel duidelijk waar je heen moet, je moet hier namelijk over de erven van de boer heen om vervolgens door de polder te lopen.

In natte periodes zal dit deel van de route erg blubberig zijn. Goede waterdichte schoenen zijn daarom zeker een aanrader!

Terwijl je door de weilanden loopt, zie je Weesp al liggen in de verte. Eenmaal aangekomen in Weesp loop je door de buitenwijken en de buitenkant van de vestingwallen weer terug richting het startpunt.

Vanaf het startpunt loop je zo het centrum van Weesp in, dus het is zeker leuk om deze route te combineren met shoppen of om iets de drinken in het centrum.

Markering en paden

Het merendeel van de route is verhard. Het deel langs de Vecht loop je voornamelijk over een asfalt weg. Ook loop je stukken over fietspaden. Eigenlijk loop je maar op enkele plekken over een ‘echt’ wandelpad.

Zoals eerder aangegeven is het verstandig om goede waterdichte wandelschoenen aan te trekken, vooral bij nat weer. Het stuk door de weilanden kan enorm drassig worden. Rubbere laarzen zou ik niet aanraden omdat je daar meestal niet comfortabel 11 kilometer op kan lopen.

De route wordt aangegeven met groene pijltjes. Op sommige plekken staan de pijlen op apparte palen, maar op veel plekken zijn ze op lantaarnpalen geplakt. Let dus goed op de lantaarnpalen tijdens het lopen van deze route.

Bij Fort Hinderdam is het even zoeken waar je heen moet. Je moet hier namelijk een stuk over de erven van de boeren lopen om de route te vervolgen. In principe staat het wel aangegeven, maar je verwacht niet dat je die kant op moet.

Beoordeling

Hoewel de omgeving prachtig is, vond ik het eerste deel van de route niet heel fijn om te lopen. Omdat je hier op een dijkweg loopt, moet je goed opletten op auto’s die regelmatig voorbij komen. Dat loopt toch minder relaxt dan een rustig wandelpad. Verderop loop je gelukkig ook over rustige fietspaden en wandelpaden.

Ik vond het zelf erg leuk om langs de verschillende forten te lopen. Het is alleen jammer dat er niet meer wandelpaden in de buurt zijn, dat zou de route nog leuker maken.

Toch kan ik zeker de route aanraden! De route is relatief afwisselend en je ziet veel van de rijke historie van dit gebied, dus het is zeker de moeite waard!

Score

Algemene beoordeling

2.5 of 5 stars

Omgeving

3.5 of 5 stars

Kwaliteit van de wandelpaden

1.5 of 5 stars

Route markering

3.5 of 5 stars

Over de scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *