De mooiste wandelroutes van (Vulkaan) Eifel 

De Eifel is een geweldige plek om te wandelen niet al te ver van Nederland af. Daarom leent dit gebied zich goed voor een lang wandelweekend. Echter is er in dit gebied zo veel moois te zien dat je hier ook gerust één of twee weken kunt verblijven. Zelfs als je elke dag een andere wandelroute wil lopen! 

Wandelen is uitermate populair in Duitsland waardoor de faciliteiten heel goed zijn. In mijn mening zelfs beter dan Nederland! 

Kiezen uit al die mooie plekken kan aardig lastig zijn. Maar aangezien ik hier net een week op vakantie ben geweest, deel ik graag de mooiste wandelplekken met jou! Ik heb de wandelroutes gesorteerd, waarbij de mooiste bovenaan staat.

1. Over de Geierlay brug 

Een absolute must-see voor wandelaars is de Geierlay brug. Elke fanatieke wandelaar moet eigenlijk een keer over deze brug zijn geweest. Of in ieder geval gezien hebben mocht je het eng vinden om er overheen te gaan. 

Deze indrukwekkende hangbrug van maar liefst 360 meter gaat over een diep dal, waardoor je midden op de brug een prachtig uitzicht hebt. 

Omdat dit dé highlight van de regio is moet je er wel rekening mee houden dat het hier erg druk kan zijn. Mocht je hier dus op een doordeweekse dag naartoe kunnen dan is dat wel aan te raden. 

Een mooie route die je kan lopen bij de Geierlay brug is de Geierlayschleife. Bij deze route ga je zowel over de brug als door het dal, echt een bijzondere ervaring. Hier kun je de route zien. 

Je kan vanaf deze parkeerplaats de route starten, daar kost parkeren 6 euro per dag. Iets verderop op deze parkeerplaats is parkeren gratis, maar je bent dat wel één kilometer extra verder van de route verwijderd.

2. Traumpfad Nette-Schieferpfad 

In de Eifel zijn er een grote verscheidenheid aan Traumpfaden. Dit zijn lange gemarkeerde wandelroutes die door mooie gebieden gaan. De meeste wandelroutes van deze reeks zijn erg de moeite waard, maar het Nette-Schieferpfad heeft ons enorm verast. 

Deze wandelroute start in het kleine dorpje Trimbs en loop je veelal door en langs het Nettethal (het dal aan de river de Nette). Tijdens de route kom je op verschillende plekken langs prachtige uitzichtpunten. Ook kom je langs een waterval, ga je over een spoorbrug en door een spoortunnel. 

Echt een geweldige route die je gelopen moet hebben! Hoewel de 9 kilometer in eerste instantie niet lang lijkt, is het toch een pittige route. Je maakt namelijk veel hoogtemeters en sommige paden bevatten zeer steile klimmetjes langs rotsen. 

Meer informatie over deze route vind je hier. Op de website van Traumpfade kun je ook een gratis folder downloaden waarin alle routes staan. 

3. Cochem 

Het oude stadje Cochem is een geweldige uitvalsbasis voor een prachtig wandelroute. Duur de gunstige ligging in de wijnregio aan de rivier de Moezel heeft deze stad een zeer rijke historie. Het middeleeuwse centrum is allereerst heel er de moeite waard. 

Een andere mooie plek om naar toe te wandelen is naar het Pinnerkreuz. Dit is een groot kruis dat op de berg staat, vanaf deze plek heb je een geweldig uitzicht over de stad. Mocht je liever iets rustiger aandoen dan kun je ook met de stoeltjeslift naar boven. 

In het zuiden van Cochem is een van de andere highlight van deze stad. Hier vind je de burcht van Cochem. Dit indrukwekkende kasteel staat boven een berg en bied weer een heel ander uitzicht over de stad. 

Voor Cochem kun je gerust een dag uittrekken. Er is hier zoveel te wandelen, zien en winkelen dat je je hier een hele dag kunt vermaken. 

Parkeren is overgens overal betaald in Cochem. Er wordt streng gecontroleerd, dus zorg dat je een kaartje koopt!

4. Rondje Laacher See 

De Lacher See is een een groot meer met een rijke geschiedenis. Dit meer is onstaan door de vulkanische activiteit in deze regio waardoor het landschap bijzonder bergachtig is rondom het meer. 

Een rondje om het Laacher See is zeker aan te raden en wordt terplekke aangegeven. Ik raad echter aan om stukken door de bergen rondom de Laacher See te lopen. Vanuit de bergen heb je namelijk een prachtig uitzicht over dit unieke natuurgebied. 

Als je uitgewandeld bent is het ook leuk om even een bezoek te brengen bij het Klooster Maria Laach. Hier kan je ook iets eten en drinken. 

Parkeren kan bij de KlosterParkplatz Maria Laach. Iets verderop is hier ook een gratis parkeerplaats, waar je maar ongeveer 200 meter van de route verwijderd. 

5. Burg Eltz 

Burg Elz is een sprookjesachtigkasteel midden in de bossen. Vanaf de dichtsbijzijnde parkeerplaats is het nog ongeveer 1.5 kilometer lopen naar dit prachtige kasteel. Dit pad is heel breed en ook geschikt voor wandelwagens en mensen die minder goed ter been zijn. Ook is er een pendelbus die je net voor het kasteel afzet. 

Het kasteel ligt op een unieke plek in een dal in de meander van de rivier de Elzbach. Het kasteel is tevens geopend voor bezoekers (tegen betaling) en ook kun je er iets eten en drinken. 

In de omliggende bossen kun je ook wandelen, al moet ik zeggen dat het zuidelijke gedeelte van het kasteel niet heel bijzonder is. In het Noordelijke gedeelte heb je nog een kasteelruine en uitzichtpunt dat de moeite waard is. Maar helaas is het minder makkelijk om daar naartoe te wandelen.  

Mocht je het kasteel in willen dan kun je gerust een hele dag inplannen voor deze bezienswaardigheid. Mocht je echter alleen de wandeling door de bossen willen doen om het kasteel aan de buitenkant te zien, dan ben je hooguit een halve dag kwijt.

Andere bezienswaardigheden in de buurt 

Wandelen is mijn favoriete activiteit in de vakantie, maar toch is het na een tijdje ook leuk om eens iets anders te doen. Op die manier geef je ook de voeten even rust om weer bij te komen van de lange wandelingen. 

Hieronder de top 3 bezienswaardigheden (wat mij betreft) in de buurt: 

  • Mayen en Genovaburg: Mayen is een kleine stad die aan de rivier de nette ligt. Deze stad heeft een rijke historie en al in de romeinse tijd was hier een kleine stad. Het hoogtepunt van deze stad is de Genovaburg. Deze burcht ligt in het midden van de stad. Vanuit de burcht heb je daarom een prachtig uitzicht over de stad. Aangezien deze stad een regiofunctie heeft is er elke Dinsdag, Donderdag en Zaterdag markt, wat weer een extra gezellige sfeer geeft. 
  • LavaDome en Lavakeller: dit is een prachtige activiteit voor een regenachtige dag. In het kleine museum LavaDome wordt de vulkanistische geschiedenis van dit gebied uitgelegd met beeld, geluid en experimenten. Vanuit het museum gaan ook rondleidingen door de Lavakeller. Dit is een imposante oude mijn. Erg de moeite waard! 
  • Wingertsbergwand: mocht je in de buurt zijn, dan is de wingertsbergwand leuk om even langs te rijden. Bij deze imposante muur kan je goed de geologische geschiedenis van dit gebied zien. De verschillende lagen van steen vertellen ieder een eigen verhaal over hoe dit prachtige gebied is ontstaan. 

Extra tips voor wandelen in de eifel 

  • Gebruik de app Outdooractive: als je tijdens het wandelen alleen Google Maps gebruikt dan zul je heel veel mooie wandelpaden missen. Er zijn tal van apps om wandelpaden te bekijken. Maar mijn favoriet is Outdooractive, voornamelijk omdat er veel functionaliteiten zijn waar je niet voor hoeft te betalen. 
  • Trek goede wandelschoenen aan: veel wandelpaden in de Eifel hebben stukken waarbij je moet klimmen over rotsen of boomwortels. Ook zijn er steile afdalingen, die ik absoluut niet met gewone schoenen zou doen. Je komt simpelweg een stukje grip te kort. 
  • Neem iets te eten en te drinken mee: in Nederland is er vaak een bezoekerscentrum op de route. Dit is in Duitsland echter vaak niet het geval. Sommige routes lopen alleen maar door het bos waardoor je nergens horeca hebt. Zorg er daarom voor dat je voldoende te eten en te drinken bij je hebt voor de gehele route!

Voordat je vertrekt 

Wandelen in de Eifel is echt geweldig, maar ook behoorlijk zwaar. Om op de mooiste uitkijkpunten te komen moet je soms flink klimmen. Als je nog weinig ervaring hebt met wandelen in de bergen dan kan dit erg zwaar zijn. 

Gelukkig hebben wij in Nederland een goede route waar je op kan oefenen, genaamd de N70. Als je deze route goed kan lopen, zonder helemaal uitgeput te zijn aan het einde van de route. Dan kun je de wandelingen in de Eifel ook aan! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *