De 6 mooiste wandelroutes van Luxemburg

Voor prachtige natuur en bergwandeling denken veel mensen aan Oostenrijk en Zwitserland. Maar veel dichter bij huis in Luxemburg is er prachtige natuur die heel dichtbij komt. De grote rotsformaties, bijzondere bouwsels en prachtige bergroutes maken de Oostelijke regio van Luxemburg een waar wandelmekka.

De regio die ligt rondom de steden Beaufort, Consdorf, Berdorf en Echternach wordt ook wel klein Zwitserland genoemd, door de prachtige natuur in deze regio. Een ander benaming is Mullerthal, naar de populaire meerdaagse wandeling Mullerthaltrail die door dit gebied loopt.

Op de website van Mullerthal kan je meer dan 100 verschillende routes vinden. Maar het is lastig om hieruit de mooiste te vinden. Daarom heb ik hieronder de 6 mooiste routes uitgewerkt.

1. De E1 vanuit Echternach

De mooiste route die ik heb gelopen in Luxemburg is de E1 vanuit Echternach. Tijdens deze wandeling kom je langs allerlei prachtige natuurlijke verschijnselen zoals:

  • Perekop: een indrukwekkende uitstekende rotswand met een zeer nauwe doorgang.
  • Breechkaul: een voormalige mijn voor molenstenen waar een theater van gemaakt is.
  • Huel Lee: een prachtig grottenstelsel.
  • Labyrinthe: een stelsel aan kloven door de rotsen die als het ware een soort doolhof voorstellen
  • Gorges du Loup: een gigantische kloof met een prachtig uitzicht op de stad Echternach.

Deze bezienswaardigheden zijn ieder heel erg de moeite waard en dat je al dat moois in één route van 13,5 km kan lopen is ontzettend bijzonder. Deze route kan echt niet ontbreken aan jouw wandelvakantie.

Je kan de route op meerdere plekken beginnen maar het officiële startpunt is in het centrum van Echternach. Op Echternach na kom je niet door dorpen en er is buiten Echternach geen horeca aanwezig, dus zorg dat je voldoende te eten en te drinken mee hebt. Het is namelijk een zware wandelroute met maarliefst 274 hoogtemeters.

Meer informatie over deze wandelroute vind je op de website van Mullerthal.

2. De B2 bij Berdorf

Dicht bij de eerste route ligt nog een wandelparel, namelijk de B2 vanuit Berdorf. Deze route is ‘maar’ 4,2 kilometer maar is flink pittig. De vele bergen die je moet beklimmen maken deze route erg uitdagend.

Net zoals de eerste route kom je bij deze route ook weer langs een aantal prachtige natuurbezienswaardigheden, zoals:

  • Roitzbach schluff: een indrukwekkend netwerk aan kloven waar je werkelijk waar verdwaald in kan raken. Ik was flink gedesoriënteerd toen ik hier doorheen liep. Gelukkig staan er aanwijzingen hoe je terug kan. Als je de weg naar boven weet te vinden heb je een prachtig uitzicht over de bossen.
  • L’enfer hölle: een prachtige splijting in te rotswand die je met een stalen trap kan afdalen. Niet geschikt voor mensen met claustrofobie. Sommige delen moet je namelijk echt je rugzak afdoen om tussen de rotsen door te passen.
  • Siweschlëff: een stelsel van zeven kloven die een soort labyrint vormen. De gleuven zijn genummerd zodat je goed kan zien hoe het netwerk in elkaar zit.
  • Wanterbaach: als je hier in de vakantieperiode bent dan zul je hier wel honderd klimmers de rotsen zien trotseren. Dit is namelijk dé klimplek in de regio en mensen vanuit Duitsland, Nederland, België en Frankrijk komen naar deze plek voor uitdagende klimparcours. Echt een indrukwekkend beeld om te zien!

De route begint bij Camping Martbush die helemaal is ingericht op klimmers. Bij de receptie kan je ook een folder met informatie krijgen over de routes in de buurt. Deze route hoort echt hoog op je lijstje!

Klik hier voor meer informatie over de route.

3. De Teufelslucht

De Duivelse Kloof zoals het in het Duits heet is een uiterst indrukkwekkende kloof. Het grote verschil met andere kloven in de buurt is dat je deze helemaal van boven naar beneden kan lopen, waardoor je een goed beeld krijgt bij de gigantische schaal van deze kloof.

Er zijn verschillende routes die je door deze prachtige kloof nemen. De kortste route is 1.8 kilometer, maar er is ook een route van 8 kilometer en zelfs een van 17 kilometer.

Ik heb zelf door gebrek aan tijd de route van 1.8 kilometer gelopen, volgens wandelaars die wij tegenkwamen is de route van 17 kilometer ook de moeite waard. Bij deze langere route kom je ook nog langs een hangbrug en een mooie waterval.

Alle wandelroutes zijn te beginnen vanaf dit startpunt meer informatie over de Teufelsschlucht vind je op deze website.

4. De W7 vanuit Mullerthal

Het startpunt bij Mullerthal is een van de drukste startpunten voor wandelroutes in de regio. Vanaf dit startpunt start namelijk de zeer bekende Mullerthal Trail waar ik later meer over zal vertellen.

Net zoals de andere routes van deze regio kom je bij deze route langs een aantal spectaculaire natuurverschijnselen namelijk:

  • Mëllerdall: dit prachtige dal is uitgesleten door de rivier die nog steeds door het dal stroomt. Vanaf de bergwanden het je een mooi uitzicht over het gebied en kan je goed zien hoe het dal ontstaan is.
  • Schiessentümpel: in het Mëllerdall ligt de prachtige waterval die bekend staat als Schiessentümpel of Schéissendëmpel. De waterval ligt achter een oude stenen brug en leent zicht voor prachtige foto’s.
  • Kallektuffquell: eigenlijk is de Kallektufquell een soort combinatie van een fijver, waterval en fontein. Het water dat uit de bergen over de rotsen stroomt zorgt voor een prachtig effect door de groei van de verschillende mossen en de kleine straaltjes die naar beneden vallen.

Deze drie bezienswaardigheden zijn erg popular, dus mocht je deze route buiten het weekend kunnen lopen dan kan ik dat zeker aanraden. In het hoogseizoen zal het hier erg druk zijn.

De route is te starten vanaf Toeristcenter Heringer Millen, daarna volg je de markeringen met W7. Bekijk deze website voor meer informatie over deze route.

5. De B1 van Beaufort

Hoewel deze route wel meer naar onderen op mijn lijstje staat, kan ik deze route zeker van harte aanraden. Het probleem is dat je zoveel moois ziet in een week, dat je bijna afstompt en er gewend aan raakt.

Het unieke aan deze route zijn de prachtige flonderpaden en de kasteelruine bij het startpunt. Net zoals alle andere routes in Mullerthal loop je tijdens deze route ook langs een aantal prachtige uitzichten, stroomversnellingen en watervallen.

Al met al een prachtige route om te lopen, ik kan daarom ook van harte aanraden om deze route te lopen. Eventueel is de route te combineren met een bezoek aan de kasteelruine bij het startpunt.

De route start bij het kasteel, maar het kan hier erg druk zijn, dus het kan soms lastig zijn om dichtbij een parkeerplek te vinden. Eventueel kan je ook iets verderop in de plaats Beaufort parkeren. Voor meer informatie over de route, zie deze website.

6. Mullerthal trail

De meerdaagse wandelroute Mullerthal trail is echt voor de fanatieke en getrainde wandelaars. Bij deze route bestaande uit 3 etapes loop je maarliefst 112 km. Voornamelijk door de vele hoogtemeters moet je echt getraint hebben voordat je zo’n route op een prettige manier kan lopen.

De vorige routes (in Mullerthal) overlappen een groot deel van de Mullerthal trail. Hierdoor kan je toch genieten van al het natuurschoon als je de Mullerthal trail iets te avontuurlijk vind.

Mocht je echter uitdaging zoeken en alle mooiste plekken van het Mullerthal willen zien, dan is dit zeker een aanrader. Zorg wel dat je voldoende bent voorbereid en dat je goed nadenkt over eventuele overnachtigen als je de lussen niet in één dag loopt.

Bekijk deze website voor meer informatie over de Mullerthal trail.

Hoe de wandelroutes in Luxemburg werken

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat de routes in Mullerthal niet echt een naam hebben. Ze worden inplaats daarvan aangegeven met een letter en een nummer. Deze routes worden de locale wandelroutes genoemd.

De letter staat voor de plaats waarbij de route in de buurt ligt. Bijvoorbeeld: E voor Echternach, B voor Berdorf en W voor Waldbillig. Het nummer is vervolgens de route die vanuit die plaats vertrekt. Het is overgens niet dat alle routes altijd vanuit het dorp starten. Bekijk daarom altijd van de tevoren waar het startpunt is.

Behalve de locale wandelroutes met een letter en een getal zijn er ook nog de zogenaamde Auto-Pédestre wandelroutes. Deze routes worden aangegeven met een flag icoontje met daarop het nummer. Het nummer is vervolgens uniek voor deze route.

Het idee van deze routes is dat je er heen moet rijden en dan de wandelroute kan lopen. Eigenlijk werken de routes identiek aan de locale wandelroutes en soms overlappen ze ook gedeeltelijk.

Leuk als je meer variatie zoekt, maar om het overzichtelijk te houden kan je het ook bij de locale wandelroutes houden. Daar zijn er namelijk al meer dan genoeg van!

Andere bezienswaardigheden

Behalve wandelen is er uiteraard nog veel meer te doen in klein Zwitserland. Als je een lange wandelvakantie aan het plannen bent dan kan ik ook aan te raden om een aantal ‘rustdagen’ in te plannen.

Als je niet gewend bent om hele dagtochten te lopen dan is het toch fijn om een dag even de voeten rust te geven. Ook maakt de afwisseling het leuker om weer te wandelen! Deze tips zijn daarom uitstekend om wat extra afwisseling in jouw vakantie in te plannen.

Vianden

Vianden is een prachtig dorp met een indrukwekend kasteel bovenop een berg. Er is ook een stoeltjeslift waarmee je naar de bergtop van het dorp kan gaan. Bovenop de berg heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Mocht je met de stoeltjeslift naar boven willen dan is het wel verstandig om op een rustig moment te gaan. In een zonnig weekend, zal je zeker een halfuur moeten wachten totdat je naar boven kan. Boven kan je ook iets eten en drinken bij Buvette du télésiège.

Al met al is dit een geweldige plek als je even iets rustiger aan wilt doen tijdens je actieve vakantie. Mocht je echter toch graag willen wandelen dan is dat ook geen probleem. Zo kan je de weg naar boven ook wandelen via de wandelpaden en zijn er verschillende routes in de buurt die je kan lopen.

Parkeren in Vianden kun je het beste bij Parking Larei dan sta je direct naast de stoeltjeslift.

Felsenweiher

Als je naar de Teufelsucht gaat dan moet je eigenlijk ook nog even doorreiden naar Felsenweiher. Dit is een bijzonder kunstwerk van grotten, bruggetjes en vijvers. Vanaf de buitenkant kan je bijna niet zien dat het een bijzonder kunstwerk is. Daardoor waren wij er bijna voorbij gereden.

Als je echter eenmaal naarboven gaat dan zie je pas hoe indrukwekkend het is. Eigenlijk is er geen goede omschrijving voor het kunstwerk. Maar als ik het zou moeten omschrijven dan zou ik zeggen dat het een sprookjesachtige vijver is.

Je kan hier parkeren bij de Felsenweiher. Je staat er dan al praktisch tegenaan, maar van de onderkant zie je alleen een soort muurtje. Je moet via de verschillende paadjes bovenop het muurtje komen om het prachtige bouwwerk goed te kunnen zien.

Diekirch

Mocht je nog een leuke plaats in Luxemburg willen bezoeken dan kan ik Diekirch van harte aanraden. Dit pittoreske plaatsje heeft voor Luxemburgse begrippen een groot centrum met veel historie. Mocht je dus een middagje willen shoppen en een terrasjes willen pakken dan kan ik deze plaats van harte aanraden.

Ik heb trouwens nog een grappig verhaal over Diekirch, aan het eind van dit artikel zal ik dat vertellen.

Trier

Een andere prachtige plaats is Trier, deze stad is niet in Luxemburg maar net over de grens in Duitsland. Als je echt flink wilt shoppen dan is dit waarschijnlijk een betere optie.

Behalve het uitgebreide centrum is Trier ook vanuit historisch oogpunt interessant, omdat deze stad gesticht is in de Romeinse tijd. Daarom zie je op verschillende plekken nog overblijfselen van deze bewogen ontstaansgeschiedenis.

Een van de highlights op historisch gebied is de Porta Nigra. Dit is de poort van de Romeinse muur die om Trier heeft gestaan. In de Romeinse tijd was Trier een bijzonder belangrijke stad.

Tips voor wandelen in Luxemburg

Om het meeste uit jouw wandelvakantie te halen, deel ik graag enkele tips:

  • Gebruik de website voor locale wandelroutes: De officiele website van deze regio https://www.mullerthal.lu/ heeft een overzicht van alle gemarkeerde routes in de regio. Mocht je dus nog meer willen wandelen dan is deze website echt een aanrader.
  • Gebruik Outdoor Active: Wat mij betreft is dit een van de beste wandelapps als je in het buitenland wil navigeren in de natuur. Google Maps of Apple Kaarten zijn niet volledig en laten bospaden vaak niet zien.
  • Neem altijd eten en drinken mee: Veel wandelaars zijn in Nederland gewend dat je onderweg of bij het startpunt iets kan eten en drinken. Dit is in Luxemburg echter vaak niet het geval. De routes zijn een stuk zwaarder dan Nederland door de vele hoogtemeters. Voldoende eten en drinken is daarom heel belangrijk!
  • Neem een zaklamp mee: Deze regio heeft veel kloven en kleine grotten die je zelf kan verkennen. Met zonnig weer is het meestal wel te doen, maar met bewolking is een zaklamp erg handig. Een kleine zaklamp zal je tas ook niet veel zwaarder maken.
  • Trek goede schoenen aan: Zoals je op de foto’s misschien al gezien hebt loop je veel over rotsen en boomwortels. Om hier comfortabel over te lopen, is het verstandig om bergschoenen aan te trekken. Heb je geen bergschoenen? Trek dan stevige sportschoenen aan, bijvoorbeeld hardloopschoenen.
  • Wissel wandeldagen af met rustdagen: Als je geen getrainde wandelaar bent dan is 7 dagen achter elkaar wandelen behoorlijk belastend voor je voeten en benen. Daarom wissel ik meestal de wandeldagen af met een ‘’rustdag’’. Deze dagen ga ik uiteraard niet stilzitten, maar dan ga ik bijvoorbeeld naar een mooie stad of een bezienswaardigheid. Hierdoor kunnen de benen weer herstellen, waardoor je een stuk relaxter wandelt.

Een grappig verhaal over Diekirch

Hoewel dit verhaal jou waarschijnlijk niet veel zal helpen in het plannen van de vakantie, vond ik het toch leuk om te vertellen. Dit verhaal komt namelijk uit mijn persoonlijke ervaring in Diekirch.

In een folder hadden wij gelezen dat Diekirch een hele mooie pitoreske plaats is. Omdat dit voor de tijd van de mobiele telefoon was zochten wij in een campingboek een camping op. Wij kwamen aan op de camping en wilde nog even naar het centrum fietsen.

Wij fietste een stuk richting het centrum en opeens kwamen we allerlei grote winkels tegen, zoals een grote sportwinkel, een Mc Donalds en een schoenenwinkel. Wij gingen er dus vanuit dat dit het centrum van Diekirch was.

Hoewel je er inderdaad kon winkelen, vonden wij het met de drukke weg en de vele parkeerplaatsen niet bepaald pitoresk. Wij vonden het daarom erg raar dat er zo positief werd gesproken over de plaats.

De volgende dag kwamen wij er achter dat Camping Gritt, de camping waar wij stonden, een behoorlijk stuk van het echte centrum af was. Als je richting het centrum fietste dan kwam je eerst langs een buitenwijk, daarna een een klein centrum en daarna een industrie terein. Als je daar echter voorbij fietste dan kwam je in het oude plaatsje Diekirch.

Wij waren op het industrieterein al omgekeerd, omdat wij dachten dat dit het hele dorp al was. Dat zou in de huidige tijd met alle navigatieapps nooit meer gebeuren. Dat laat wel zien hoeveel avontuurlijker reizen vroeger was.

Nawoord

Ik hoop dat dit artikel jou heeft geholpen om jouw wandelvakantie naar Luxemburg te plannen. Dit is wat mij betreft het mooiste gebied waar je heen kan gaan, wat nog redelijk dicht bij Nederland ligt. De natuur is hier zo uniek en dat op slechts enkele uren rijden vanuit Nederland.

Mocht je vragen, opmerkingen of eigen tips hebben die je wilt delen, voeg deze dan toe in de reacties hieronder. Veel wandelplezier in Luxemburg!

2 reacties op “De 6 mooiste wandelroutes van Luxemburg”

  1. Wat een ontzettend mooie en leuke omschrijving!! En dan de prachtige foto’s! Ik (72) ben nu 2 x in het Mullerthal geweest en ben het helemaal eens met jouw mooiste routes! Al heb ik ze niet allemaal helemaal gelopen. Ook als je al wat ouder bent is het prima te doen! Wel wat rustiger aan, goed opletten, in je eigen tempo lopen. Tegelijk kijken en lopen is soms geen goed idee. Accepteren maar en er rekening mee houden. Soms valt je mond open, zo mooi! Een sprookje. In het weekend kan het druk zijn maar genoeg galante mensen om je even voor te laten gaan. Het lijkt nu of ik écht oud ben, ik ben gelukkig goed ter been, maar ken je grenzen en geniet met volle teugen!! Wat ik achteraf een goed idee vond is: neem een goede (wandel)stok mee. Net wat meer steun. Op drie benen lukt het nog beter om al het moois te beleven! Dank voor je uitleg🥰

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *