Utrecht

Utrecht

Door de centrale ligging van Utrecht is deze provincie voor veel wandelaars goed bereikbaar. Gelukkig heeft deze provincie veel te bieden, zoals: heuvelachtige bossen, uitgestrekte heides en prachtige landhuizen.

Wandelroutekaart Utrecht

Filters

Gebruik de filters hieronder en druk op ''versturen'' om de wandelroutes te filteren.

Alle wandelroutes in Utrecht

Over wandelen in Utrecht

Hoewel Utrecht een relatief kleine provincie is, heeft het veel natuur. Waar veel andere provincies voornamelijk bestaan uit weilanden heeft Utrecht vooral veel bos. Het langste stuk is de Utrechtse Heuvelrug, hier kan de natuurwandelaar zijn hart ophalen. Enkel het meest zuidelijke deel van Utrecht heeft weinig bos en heide. Hier kan je echter ook mooie wandelingen maken door het weiland en langs de rivieren.

Mooiste wandelgebieden van Utrecht

  • Beerschoten, Houdringe en Panbos: Deze drie bossen tussen de Bilt en Zeist zijn een absolute aanrader. Van prachtige parken, uitgestrekte landgoederen en verwilderde bossen. Tijdens deze route kom je het allemaal tegen!
  • Amerongse Bos: in dit bos starten verschillende wandelroutes beginnend bij 3.4 km tot 6.7 km. Ook kun je deze routes uitstekend combineren. Het zal je verbazen hoeveel hoogteverschil dit deel van de Utrechtse Heuvelrug kent. Echt een stuk bos waarin je je in een ander land waant.
  • De kaapste bossen: ook dit bos is onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug. Er starten op verschillende plekken wandelroutes, zoals de groene entree, het Doornse Gat en vanaf het bezoekerscentrum. Een absoluut hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) is de uitkijktoren. Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte bossen en de weilanden verderop.
  • Landal Amerongse Berg: wederom weer een route op de Utrechtse Heuvelrug. Je kan er simpelweg niet omheen. Dit gebied is zo ontzettend mooi om te wandelen. De zandvlaktes, heiden, en de uitgestrekte bossen, maken deze route zeer de moeite waard.

Tips voor wandelen in Utrecht

Hierbij nog een aantal tips als je gaat wandelen in Utrecht:

  • Zoek in route in het oosten van de provincie: in het westen van de provincie zijn ook zeker een aantal mooie routes. Maar het bosrijke gebied in het westen is voor de meeste wandelaars toch een stuk aantrekkelijker. Een mooie route zoeken is daar zo gedaan!
  • Doe goede schoenen aan: dit advies geldt natuurlijk voor de meeste routes, maar op de typische vlake Nederlandse routes maakt het meestal niet zo veel uit. Op de Utrechtse heuvelrug en op de heide worden je voeten flink op de proef gesteld. Dus doe goede schoenen aan, daar zullen je voeten je dankbaar voor zijn.
  • Neem altijd iets te eten en te drinken mee: het is altijd leuk om onderweg iets te eten of te drinken bij en restaurant of café, maar op de Utrechtse heuvelrug kun je kilometers lopen zonder iets tegen te komen. Bereid je daarom goed voor en neem altijd iets te eten en te drinken mee.
  • Houd rekening met zwaardere routes: let er goed op, dat het heel veel uitmaakt hoeveel hoogtemeters er op de route zit. Een vlakke polder route van 8 kilometer is niet te vergelijken naast een route over de Utrechtse heuvelrug van 8 kilometer. Ben je gewent om op vlak terein te lopen, houd er dus rekening mee dat de routes in Utrecht een stuk zwaarder kunnen zijn.

Zoek je een wandelroute dichtbij? Kies dan uit één van de steden/gemeentes van Utrecht: