Noord-Holland

Noord-Holland

Noord Holland is bekend van de oud-Hollandse steden, de rechte weilanden en de lange kustlijn. Deze plekken zijn bij uitstek geschikt om mooie wandelingen te maken. Maak je hoofd leeg bij een strandwandeling, zoek de gezelligheid op in een pittoreske stad, of kom tot rust in de uitgestrekte weilanden. Voor ieder is er wel iets te vinden in Noord Holland!

Wandelroutekaart Noord-Holland

Filters

Gebruik de filters hieronder en druk op ''versturen'' om de wandelroutes te filteren.

Alle wandelroutes in Noord-Holland

Over wandelen in Noord-Holland

De provincie Noord Holland kent relatief weinig bos. Verreweg het meeste groen van Noord Holland is te vinden op de weilanden. Ook in de duinen kan je op verschillende plekken goed wandelen. Hieronder mijn wandelhighlights in Noord Holland.

Mooiste wandelgebieden van Noord Holland

  • Schoorlse Duinen: mijn favoriete natuurgebied in Noord Holland zijn de Schoorlse Duinen. Hier zijn tal van wandelroutes te vinden die je meenemen door dit prachtige duinbos. Eenmaal op de duinen heb je een prachtig uitzicht over dit grote natuurgebied.
  • Santpoort-Noord: vergelijkbaar met de Schoorlse Duinen is Santpoort Noord. Dit gebied is rijk aan cultuur en zeer gunstig gelegen. De trein stopt dichtbij het natuurgebied, dus uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer!
  • Texel: mocht je een keer een wandelvakantie willen houden dan is Texel zeker een aanrader. Vooral in het laagseizoen kan je hier heel goed genieten van de rust en de natuur. Tenopzichte van de andere eilanden is de overtocht ook erg betaalbaar!
  • ’s Graveland: als je van bossen en landgoederen houd, dan kun je ’s Graveland niet overslaan. Niet alleen is het een prachtig bos, ook de landhuizen en tuinen in de buurt zijn overweldigend om te zien.
  • Tafelbergheide: ja, Noord Holland heeft ook heide! Mocht je op een mooie zomerdag een keer een wandeling willen maken dan is dit de perfecte plek. Vanaf half Augustus staat de heide namelijk in de bloei en kan je genieten van de prachtige kleuren!

Tips voor wandelen in Noord Holland

  • Zoek het water op: de Noord Hollandse natuur is het mooist in de kustgebieden. Het binnenland van Noord Holland bestaat voornamelijk uit uitgestrekte weilanden. Uiteraard kan je hier ook prima wandelen, maar de paden zijn relatief lang en recht, wat de wandeling toch minder avontuurlijk maakt.
  • Gebruik het wandelnetwerk: in Noord Holland is een groot Wandelnetwerk uitgezet. Hier kun je eigen routes maken. Alle uitgepijlde routes van dit wandelnetwerk zijn ook te vinden op AlleWandelRoutes.nl. Deze kun je met het Wandelnetwerk van Noord Holland makkelijk verlengen of combineren!
  • Combineer een natuurroute met een stad/dorpswandeling: Noord Holland heeft prachtige dorpen met oude huizen. Een van de bekendste is het voornaamste eiland Marken. Aan de kustplaatsjes is het altijd leuk om nog een stad of dorp in de buurt op te zoeken.

Zoek je een wandelroute dichtbij? Kies dan uit één van de steden/gemeentes van Noord-Holland: