Gelderland

Gelderland

Gelderland is de grootste provincie van Nederland en ook een van de meest diverse provincies. Het bekendst is natuurlijk de Veluwe, een gigantisch natuurgebied met bossen en heide. Toch heeft Gelderland veel meer te bieden dan de Veluwe. Denk bijvoorbeeld aan de uiterwaarden van de Waal of het berglandschap bij Nijmegen. Het enige wat nog mist is een duingebied en een kustlijn. Maar laten we vooral hopen dat dat zo blijft!

Wandelroutekaart Gelderland

Filters

Gebruik de filters hieronder en druk op ''versturen'' om de wandelroutes te filteren.

Alle wandelroutes in Gelderland

Over wandelen in Gelderland

Gelderland is één van de groenste provincies van Nederland. Allereerst komt dit door de Veluwe, een uitgestrekt natuurgebied met heidevelden, bossen en zandverstuivingen. Ook de rest van Gelderland kent veel natuurgebieden, zoals de uiterwaarden aan de Waal, de bossen in Montferland en het heuvellandschap rondom Winterswijk.

De mooiste wandelgebieden in Gelderland

Deze mooie provincie heeft zoveel mooie natuur dat het moeilijk is om mijn favorite routes te benoemen. Hier toch een kleine selectie van verschillende plekken waar je prachtig kan wandelen:

  • Boswachterspad Kootwijk: rondom Kootwijk starten verschillende wandelroutes. Vanaf dit startpunt starten twee wandelroutes een van 5 en een van 18.6 km. Allebij zeer de moeite waard.
  • Kroondomein Het Loo: in het paleispark van Kroondomein Het Loo zijn maarliefst 6 verschillende wandelroutes uitgepijlt. Dit prachtige park moet zeker op het verlanglijstje van elke wandelaar staan.
  • De Blauwe Kamer: dit prachtige natuurgebied ligt in de uiterwaarden van de Nederrijn en is een schoolvoorbeeld voor hoe mooi uiterwaarden kunnen zijn. Vergezichten, geschiedenis en de wilde paarden maken de routes hier erg de moeite waard.
  • De N70: wat mij betreft is dit de mooiste wandelroute van Nederland. Hoewel het Pieterpad de naam heeft, kan wat mij betreft niets tippen aan deze route. Met een lengte van 14.2 kilomer en 375 hoogtemeters is dit echt een wandelroute voor getrainde wandelaars.
  • Informatiecentrum ’t Leesten: vanaf dit punt starten 4 verschillende wandelroutes. Bijzonder aan dit natuurgebied is dat er relatief veel hoogteverschil is, wat toch uniek is voor Nederland.
  • Landgoed Tongeren: de foto bovenaan de pagina is hier genomen. Het prachtige vlonderpad is echt dé highlight van deze route.

Eigenlijk zou ik nog wel door kunnen gaan met opsommen. Er zijn simpelweg zoveel mooie routes te vinden in Gelderland.

Tips voor wandelen in Gelderland

  • Sla de heide over bij extreem weer: bij extreme kou en wind is op de heide lopen geen pretje. Als het gaat regenen dan is het helemaal onaangenaam. Ook bij extreme warmte kan het op de zandgrond erg oncomfortabel worden. Bij extreem weer kun je beter een route door het bos zoeken.
  • Kijk verder dan alleen de Veluwe: de veluwe is een prachtig natuurgebied met oneindig veel wandelroutes. Maar ga voor de afwisseling ook eens wandelen in de uiterwaarden van de riveren, of tegen de Duitse grens. Gelderland heeft veel meer te bieden dan alleen de Veluwe.
  • Trek goede wandelschoenen aan: sommige wandelroutes, zoals de N70 hebben veel hoogteverschil en ongelijke paden. Goede wandelschoenen zijn dan geen overbodige luxe.

Zoek je een wandelroute dichtbij? Kies dan uit één van de steden/gemeentes van Gelderland: